First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Sunday, May 15, 2011

Do's and Don'ts (satu pengakuan-reminder to myself)

Assalamualaikum..

Do's and Don'ts is referring to what my parents allowed me to do and what they don't

1) Tatacara berpakaian
- mak saya xbagi pakai seluar ngn t-shirt kalo kat luar..katanya nk pakai seluar xpe, tp tshirt kena labuh smpai lutut..
- kalo nk pakai blouse terpaksalah matchkan dgn skirt..
- tp ada la pakai jugk kalo nk g mandi2 kt pntai or sungai ke boleh pakai t-shirt, tp lps tu tkr r.. (tp tidak digalakkan)
- pengakuannya saya xdpt menafikan saya penah je pakai t-shirt n seluar terutamanya time matrik and uni ..cnthnya g lab masa undergrad dulu..xtaw mak saya tahu ke x tp time tu baju labuh saya kurang lg..mahal sgt nk beli kn..so sy pn mls nk pk, pakai je mana ada..cuma utk ke kelas (kecuali kelas mlm) sy xpenah r..pakai baju kurung or baju labuh2 smpai lutut yg mak saya pesan ni.
- peraturannya utk semua ank2 perempuan, tp xtaw la adik2 saya pakai mcmmana..so far kt umah ok jer..
- kat rmh xde masalah sgt sbb kami biasa pakai baju kurung or sarung jubah jer..jarang pakai seluar neh
- dugaan sgt besar bila jauh dr rumah, tp kita kena berpegang dgn apa yg kita bercaya, yg penting ikut cakap mak ayah
- ada org kata xsalah pn pakai seluar ngn tshirt ni, masih menutup aurat.
- but for me, when they told me don't, and it is something xmelanggar syara', bahkan memberi kebaikan lagi n sgt senang nk ikut, so sy ikut jelah..mak saya pn happy apa..

2) Jangan masuk panggung wayang
-opsss..first time tgk kt jb kami keluar ramai2 time konvo n semua xtaw nk g mana dh..so boleh la nk tgk muvie citer GI: Joe and second time teman my friend tgk citer kartun how to train my dragon kat alamanda..then comes the third battlefield masa kt Medan Indonesia..pastu Big hero 6, pastu pqa ada blanja, pastu farah blanja citer popeye, pastu tgk free dgn officemates, pastu free lg, pastu puyah blanja aadc2, pastu free dgn deq pastu nk g tgk free lg..OMG!!!!!!
- i kept it secret, they didn't know about this..maafkan saya atas keterlanjuran ini..korang jgn bocorkn rahsia plak..
- Nur, kuatkan iman, don't do it again
-Okay aku rasa kena ltk limit..mcm xjadik je totally xleh tgk ni..so aku akn tgk wayang bila free or org belanja jer..so dear friends, please understand me..pleaseeee....

3) jangn keluar ngan laki dua2/bergaul bebas dgn lelaki
    - so far, not a big problem for me..maybe bcos i didn' have boyfriend.haha..itulah kelebihannya..aku masih terlindung dr dosa2 ini..cuma bab bergaul bebas ni xpasti..borak2 ramai2 ada la..or am i too kolot to think what is bergaul bebas is means?? =)
    - thinking of this, as i remember i did ate at kedai mkn with only a friend 3x (different person) in my life with full awkwardness ..i can say i didn't hv a choice at that time but now i realize how i regret it..and i hate it..
- Seriously, i prefer girl friends more than boys..its awkward no matter who you are..

4) Jangan solat lewat waktu
    - this what i hope too..but sometimes ku alpa..tolong ingatkan aku!!!

5) jangan makan burger, sosej (process food) bnyk sgt.
    - seriously i didn't eat this while at home (with family), but when im away, these are my favorite.huhu

6) jgn mkn maggi bnyk jugak
    - i also cannot eat this banyk sgt, nnt sakit kepala..just selalu ada stock in case kelaparan n xde makann laen..harap2 je time tu x skt kepala..n utk kwn2 yg datg sesetngh tu suka mintak maggi..ada la dua tiga bulan sekali mkn..kira habis darurat r tuh..
     - * update: sekrg selalu mkn dh..sbb nk jimat xpayah g beli mknn kt luar..xde pitis dowh..yg penting check label halal ada x kt package..hehe =)

7) jgn balik lewat malam
    - sometimes, when my friends come..
    - but seriously i felt guilty..n praying my mum didn't call me at that time..because that made she knows i'm outside.no more lies

8) Baca Al-Quran selalu
    - pesanan ibuku yg paling kerap bila balik or telepon..thanx for reminding..i'll try my best

9) Jangan mengelak sembahyang berjemaah
    - time dulu2 mls betul nk smayang jemaah ngn ayah..sbb rasa kalo smayang ikut imam ni lama..ayh baca surah panjg pastu lama, so lmbt siap..kalo smayg sorg2 cpt je..bodoh kn?dulu selalu smayg jemaah satu family..boleh kata sehari 5x (setiap waktu)..tp skang rumah dh dekat ngn masjid..ayh selalu g masjid..ayh n adik2 laki mmg wajib g masjid..yg pompuan boleh gak g cuma xde la kena paksa g cm budak laki..hik3..
   - aku sbnrnya kalo g ng keta n smpai dpn pintu masjid ok lg nk ikut, kalo jln kaki or kena jln kaki nk masuk msjd tu yg aku kureng..sbbnya ramai laki2 yg aku xknl kt luar tuh (contoh situasi digambarkn spt sembhnyg sunat terawikh)..the awkward meeting with guys that i can't resist.. =(
   - right now i miss the moment we pray together so much..apatah lagi bila dok jauh ngn family, jrg2 dpt merasa smbhyang jemmah ni..

10) TV
      - jgn tgk tv time maghrib
      - jgn tgk citer seksi2
      - jgn tgk nyanyi2
      - overally, control what u can watch, what u cannot..less entertainment pleasee

11) Rumah
      - sblm magrib tutup semua pintu dan tingkap
      - jgn membazir..mak aku neh pantang betul bab2 membazir..kdg2 kalo lupa nk tutup lampu bilik sbb turun bawah kejap pn dh bising..jimat letrik..pastu contoh lain kalo nk basuh baju guna mesin basuh tgulah baju bnyki sket..kalo baju sket mak aku cakap satu dh bazir air, pastu bazir letrik plak sbb mesin pusing sama je kalo bj bnyk pn..

12) Jangan tidur lepas Subuh
      - uish, yg ni dia pantang betul.kalo kt rumah kekadg aku xtido gak, kadag2 tido tp xde la lama bila mak aku xde kt umah..hehe..well, tido lps subuh memang xelok pn..rezeki kureng..sgt2 la tergolong dlm org yg rugi~reminder!!!!
      - mak aku suka gak call pg2, n selalu terkantoi tgh tido lg..apa lg aku cover la suara wat ceria2 gitu konon2 dh lama bgn..kah3..im a liar again..sorry mum

~~so many things they told me so i'm become a good girl, good muslimah..but did i follow all?

ps: will be updated/edited when i feel i want..hehe (6 May 2011)

today is 15/5/2011

tetiba teringat lg satu benda mak aku xbg..logic or not, well no offense too..

13) mak i xbagi pakai seluar jeans..tell u no offense..korang nk pakai, pakai r..aku xpakai sbb mak aku kata xpayah la, biar budak2 laki jer pakai..xde salah or betul, apa2 yg mampu buat utk buat mak aku happy, i'll do it..sbb banyak sangat benda yg aku xmampu buat or jadi apa yg dia harapkan..

*again updated on 21/1/2012 in certain parts

No comments: