First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Tuesday, March 15, 2011

Boy vs Girl Friends

Assalamualaikum wbt

Tetiba terasa nk berbicara pasal kwn2..hehe..dh 25 thn idup mesti la dh ramai kwn kn..kalo x perempuan, laki..yg separuh xpenah jmp lg setakat ni..hehe

Macam2 kwn ada..dari yg warak kepada yg rock n sexy..semua aku kwn selagi dorg nk kwn ngn aku..cuma ada yg rapat n ada yg biasa2 jer..

Antara boys n girls, aku prefer kwn ngn girls lg..maybe aku dh terbiasa dr kecik kot..ayh aku xbg rapat sgt ngn laki even sepupu..tp aku biasa jer ngn dorg, xde la xrapat pn..then sekolah rndh pn geng ngn pompuan..apatah lg msk skolah menegah semua girls..masuk matrik ada sorg dua bdk tutor aku bertegur sapa (tp dh lost contact dh skang)..cuma time jadik orientation committee (OC) ada knl dua tiga org lg..n antaranya bdk MJ yg skang aku ada la jgk fecbuk dorg..haha..maybe skolah lbh krg so jd sekufu gitu..then msk UTM dlm course aku ada 6 malay boys..so far alhamdulillah ada gak fb mereka walopn aku rasa ada sorang dua je yg penah berbalas komen..yg len2 xsekufu ngn aku kot..keh3..then masuk UPM ada jgk dua tiga org..

Tetiba jer bercerita psl sejarah aku kwn2 laki aku ni kn..bkn nyer apa korg ni kire bertuah sbb termasuk dlm jejaka2 yg aku knl sbb aku ni kalo korg jenis xperamah jgk nmpknya smpai bile la kita xberkwn..sebab sket sgt tu yg buatkn aku xde boyfriend smpai skang kot..kah3 

Kembali kepada topik asal, ari tu time balik rmh mak aku luahkn sket rasa xpuas hati dia psl org2 zaman skang..dia kata ank2 muda zmn sekarang termasuk yg da kawen bergaul bebas sgt antara laki ngn pompuan kt tmpat keje (termasuk tmpat belajar)..bergurau senda tampar2 lengan konon2 rapat cm adik beradik..tp ingt walo 'macam adik-beradik' canepn, tetap BUKAN ADIK BERADIK iaitu mahram (haram kawen)..

betul mak..saya setuju..setuju sgt2..terdiam kejap (ada rasa bersalah la tu..hu2)

Kekadang walopn kita xnk tp x semua org paham (atau buat2 xpaham) pasal hal2 mcm ni..memang ada setengh laki tu suka dtg dekat2 pompuan..n xdinafikan ada yg tmpr2 lgn..kire kamcing n sporting habis r tuh (kalo dh rapat camni r, kalo xrpat xberani plak kot.hmm)..apa ko ingt boleh sbb pompuan tu dh pakai baju?apsal xpeluk jer terus?bkn kena kulit pn jgk..(mood sakit ati)..kalo yg girls suka tepuk tmpr ngn laki tu memang xtaw nk kata apa lah..sepatutnya kita kena jaga maruah kita ni..pernah dengar kn pasal 'wanita hiasan dunia" tp ingatlah 'seindah hiasan adalah wanita solehah'..aku mahu jadi wanita itu..so dear my boy friends, aku lebih rela kamu tepuk aku ngn selipar dr tampar sentuh aku walopn beralaskn baju yg aku pakai..aku tidak rela..

Atas sebab2 yg munasabah inilah aku langsung tidak menyesal xramai kwn2 laki..aku lagi selesa berkawan ngn perempuan..(statement ini mengenai keselesaan shj, bkn bermaksud tidak suka =p)..dalam erti kata lain kalo nk g picnic, main2 lg best ngn girls jer sbb kalo ada boys terbatas sket..(batas antara laki n perempuan sgtlah jelas yg mesti diketahui)..tp kawan laki jgk perlu, bkn sumer keje boleh pompuan buat..memang ditakdirkn kudrat laki lagi kuat, bnyk jgk kena mintak tolong dorang..certain2 benda jugak memang laki lagi bnyk tahu dr pompuan..aku bukan bermaksud mempergunakan kwn2 laki semata2 tp memang kita saling memerlukan..itulah gunanya kwn, saling tolong menolong xgitu?yg penting kena ikhlas..

Tp masalahnya kalo dh rapat jadi macam tu la plak..disinilah aku rasa perlu ada kesefahaman..kalo ko jenis sporting sgt pn tp kalo tgk pompuan tu pakai tudung b baju tutup betul2 maksudnya dia jaga aurat dia..dia jaga agama dia..so xpayah la nk bergurau yg boleh mengundang persentuhan antara bukan mahram berlaku yer kwn2..peace no war..

Sorry guys, my girl friends always my siblings because i can touch them, hug them, lend on their shoulder..n good boy friends just can always be my good friends, sorry i cannot hug u..hehe..but i promise i'll try to be good friend to everybody..InsyaAllah

p/s: if i'm doing bad please remind me..
i may hurt because of you but you may hurt more because of me without i'm knowing it..
so please forgive me my dear..
friendship forever k.. =)

Ukhuwah fillah abadan abada,
Nurmaziah binti Mohammad Shafie

Detik Kematian..adakah kita bersedia??

Tertulis kematian
Pada suratan kehidupan
Namun hanya ALLAH yang tahu
Bilakah ajal bakal bertamu

Detiknya menghampiri
Tanpa petanda yang menanti
Bila tiba saatnya nanti
Tak siapa dapat melarikan diri

[C/O]
Itu hakikat dan kepastian
Hadirnya tidak pernah kita alukan
Tua dan muda, miskin dan kaya
Semua insan pasti melaluinya

Sakit dirasa tidak terkata
Tika dipisahkan jiwa dari jasadnya
Hanya amalan bisa redakan
Bebanan derita di ambang kematian

Denyutan nadi akhirnya terhenti
Bersama nafas yang tak terhela lagi
Kerana jiwa meninggalkan pergi
Pulang kembali untuk menghadap Ilahi

Dari ALLAH kita datang,
KepadaNya kita pasti pulang

Detiknya pasti tiba
Adakah kita bersedia?

~Nasyid by Inteam ~
Tajuk Detik kematian