First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Sunday, December 11, 2011

Birthday postmortem

Dear self n friends,
If you can't be better,
at least hope to get back to 'once upon a time ' the best of yourself..

Muharram passed
10th December passed
January is coming
People said, age just a number
But what u say?
I think its indicate how many knowledge i should gained
How matured i am compared to last year..

That's all my thinking right now =)


Nur

Monday, December 5, 2011

Not like a snow

Snow time has arrived
Looking outdoor, every surface covered with white
How amazing
Can you imagine the soft white flakes,
cold frozen water fallen from the sky and landed on your hand?
My bare hand eagerly want to touch it,
palmed, lick a bit..
Yes surely I can if I was there
like you did..

But hey there,
Maybe there is no snow here
But my hand still the same
It still can make you feel warm
Can we just play here?
Let's pretend we can read the lines on our palm
That our path to the future is all great..
So you don't have to worry to be here..
You have my shoulder when you sad..
and I have tons of comforting words for you..

My friend,
Just leave the snowy place
I wish I have wings to fly but I don't
Believe me you can find your consolation in my company
And my promise is not seasonal
like a snow you know..





p/s: let's be happy everybody =)

Snowlover,

Maziesnur

Thursday, December 1, 2011

Alkisahnya 'Mazies'

'mazies' dicipta pada tahun 2000 sbgai nickname..form 1..biasa la tgk org lain ada nama glemer, nk jugak 1 kan..ideanya ada cikgu yg rapat time sek rendah dia gna nama anisma, dia ambik ani dr nama dia rohani pastu isma sbb ayh dia ismail..so konon2 'mazies' tu maziah shafie la..haha..dgr pn mcm best jer..langsung tiada advertisement utk mengglemerkn nama mazies tu cuma kadang2 tulis kt buku sendiri, kat pemadam ke..almaklumlah memang suka conteng2 ni..

Setelah sekian lama ntah macam mana makin ramai kwn2 dorm/sekelas/sekolah tahu psl nama mazies ni..so memandangkn ramai dh tahu, nama mazies digunakanlah lebih meluas sket..tulis kt barang2 kepunyaan sendiri..almaklumlah dok asrama kan..benda kita ada ramai jgk yg ada..so kena tanda..hehe..biasanya kalo tulis kad or surat kt kwn2 pn ada tulis mazies kt bawah tu..kat skolah dulu selalu berbalas surat or buat kad chantek2..not necessarily bg kt adik or kakak angkat, kawan yg dok sebelah dlm kelas pn boleh..huh, i miss that..i still kept all those card and letters in my folder..eh, sambung balik, so mazies ni jd lebih kurang nama pena lah..memang atas kertas jer..panggilah kalo ckp depan2 still maziah..yeah, i'm still proud with the name given by my parents..tp lama2 my parents pn tahu dh pasal nama lain aku ini..kah3..termalu la jgk..dh la ayah siap ckp ngn my friends, kenal mazies x?ha3..well, aku bkn gila glemer dgn sesuka hati nk create nama glemer neh, tp lama2 i'm just comfortable using it..because kt asrama saja ada beberapa org nama maziah..so kalo mazies aku sorang jer..x gitu kwn2?..no matter what, at that time, i still prefer people called me maziah when they spoke to me.. =)

'mazies' ni jgk boleh dtg dgn berbagai nama lain..kebiasaannya aku gna maziesnur, sebab aku rasa nur tu mmg xdpt dipisahkan..menunjukkkan kemelayuan dan kemuslimahan aku..cececehh..kadang2 time aku dok berangan buat puisi ke apa2 aku wat mazies shakespears, kadang2 mazies einstein..kuat kn aku bearangan?hak3..yeah, einstein is one of my idols..time skolah dulu aku minat maths and physics, so no wonder la kan...mungkin dia hebat dlm specific area only, tp dia menggunakan otak dia semaksimum mungkin..lps ada nickname 'mazies', maka aku xperlu gusar lagi nk wat email adress apa la (time tuh femes wat email nama ngarut2, xgna nama betul..itu yg diajar, itulah yg i buat..hehe) , nk chat gna nama apa lah, nk wat user/id nama apa etc..semuanya aku gna mazies jer kalo xnk ltk maziah..so my first email add of course mazies_nur86 yg masih digunakan smpai skrg =)

zaman sekolah menegah dh berakhir..then masuk matrik..kt sini setahun jer, xmo citer bnyk sgt..walopn setahun boleh berpage2 citer pengalaman kt sini..

Pastu masuk UTM..mula ada facebook..ha, kt laman muka buku ni ramai jmpa balik ramai kwn2 skolah dulu..dan yg aku pn agak rasa pelik ramai tegur hi mazies or hai kak mazies..

The fact is, i never told my friends to call me mazies, but they just did..and i'm always glad no matter what names they called me because its obviously they're calling me..so means i have somebody..rather than nobody called u so obviously you're lonely...hahaha..ikr

eh dh mls nk sambung..habis..tetttt

Friday, November 25, 2011

Hamzah Asadullah (Singa Allah)

By In-team


# Ingatkah kalian mengenai peristiwa Perang Uhud? peperangan dimana tentera Islam mendapat malu besar kerana kekalahan yg berpunca dari kelalaian mereka sendiri..ketika tenteraIslam merasakan mereka sudah beroleh kemanangan, mereka mengambil mudah benteng pertahanan kerana rambang mata melihat harta rampasan milik pihak lawan. dlam masa yang sama tentera musuh bijak mengambil kesempatan utk menyerang kembali. Selain itu, ia juga berpunca kerana mereka melengahkan strategi yang di rancang baginda Rasulullah SAW. Dalam perang inilah menyaksikan syahidnya Saidina Hamzah asadullah, iaitu gelaran yg bermaksud Singa Allah..pepatah arab selalu menyamakn seseorang yang garang seperti singa..Rasulullah turut tercera dan hampir menjadi korban.. dalam kisah ini juga muncul watak Hindun, si pemakan hati yang merobek hati Hamzah kerana dendam..Lagu In-team ni kira summary kisah perang Uhud..ada annotations juga dimasukkan oleh tuan video..terima kasih sangat2 kerana mengupload video yang baik ini..

p/s: ni yang aku ingt sket2..selanjutnya boleh la google..boleh baca complete ceritanya.. =)

# First time dgr lagu ni memang xdpt tahan sebak..sedih sagt..begitu hebat perjuangan Sayidina terhadap Islam..mengenangkan diri sendiri, Muslim bagaimakah aku ini?sudahkan semua perkara yg disuruh Allah dilaksanakan?? bgaimana pula dengn segala larangan, adakah dah ditingkalkan semuanya?perkara2 sunat pulak macammana?hukum hakam semua tahu ke?apakah sumbangan kamu terhadap Islam..bila ditanya sanggupkah kamu mati syahid, boleh dikatakan semua org nak..sape xnak masuk syurga kan..tp layakkah kita menjadi wakil Islam sedangkan diri kita masih terumbang ambing?tambah menyedihkan perang sekarang pn macam2..dalam kes membebaskan tanah Islam dari belenggu kuffar adalah tanggungjawab kita bersama..bagaimana pula dgn pengebom berani mati, yg perang sesama Islam etc..syahidkah mereka itu bukan kita yang menentukan ..rasanya ramai yg keliru jgk kn..Allah Maha Mengetahui segala yg tersurat dan tersirat..tp tanya diri sendiri, adakah kita seberani itu?

Aku hanyalah manusia biasa
Yang bisa tertipu akan fatamorgana
Indahnya dunia,
Kusangka itulah yang kumahu
Tanpa mengenal ketenangan hakiki

Seketika aku tersedar
Seketika aku terlena
Duniawi Ukhrawi
Dua-duanya kumahu

Tolong ingatkan aku
Akan tiba waktunya nadi ini berhenti,
Bulatnya bumi tiada rupa lagi
Kembali kita semua kepada-Nya
Pencipta atas setiap sesuatu


~Nur~






Tuesday, November 1, 2011

AidilAdha postmortem

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt

to make it short....

Alhamdulillah raya haji sudah berlalu..aku pn dh kembali ke UPM..i have such a great time at home..seperti biasa kalo setakat raya 4 hari memang xcukup..tp terpaksa je datang..huhu..dr siap call nk jmp dh..for the first time my tok and tok ayah raya haji kt rumah kitorang..dia korban skali ngn ayah..so xde la susah2 nk kena handle 2 tmpt mcm thn lps..cuma aku la plak xberkesempatan nk g melawat makcik pakcik kt kg..kebanyakannya dorng ramai dtg jmp tok kt rumah dh..2 hari raya kt machang, raya ke-3 baru balik kg ayah kt kota bharu plak..then raya ke-4 g kota bharu lai ats sbb2 xdpt dielakkan..pastu mlm tu kena naik bas dtg KL dh..kejap je kan???ish, rugi smbung je cuti seminggu..haha..yg bestnya raya haji dpt mkn daging..kami ada buat satay, masak kari n singgan gearbox n tulang, perut rebus cicah air asam, kerutuk hati + daging etc..so excited..almaklumlah dok KL ni lama dh xmkn daging..kalo mkn pn sket2 je sbb kt kedai dorang gna daging import aka daging beku..kami kt rumah xpenah nk beli daging tu, beli daging fresh je kt pasar..kalo g mkn kt kedai pn ayah akn make sure dorang xgna daging import baru ambik..so salah sape aku xske daging tu jgk?haha..rasanya sgt xbest..cuma aku rasa aku still boleh telan la compared to my patents.. Sekian itulah saja alkisah raya hajiku..ow yeah, balik rmh ari tu mak dh siap jahit baju raya..green colour kali ni..knpa bkn red bu??then mak angkatku kirim 10kg beras nasik dagang..esok nk g sri medan insyaAllah.. =)

Ada gmbr time buat satay je kt henpon bruk ni..

Stay tuned,
I am Nur

Thursday, October 27, 2011

Celoteh Hati dan Akal

Mengantuknya mata
Hanya Allah yang tahu

Hati atau Akal?
Ikut hati kat sini jgk aku tido
Ikut akal tidak sekali,
malu dibuat org dah satu..
Ada bnyk kerja juga lagipn

Sebab itulah kata org
Ikut hati, Mati..
Tapi jangan percaya sangat kata orang ni,
ada ke mati sbb ikut hati..
Cuma biasanya dorongan hati yang didahului
Sepatutnya,
Hati seiring dengan Akal


Pernah dgr beza manusia dan haiwan?
Dua-dua ada otak
Tapi manusia ada akal,
mereka tiada akal

Moralnya,
Gunalah kelebihan akal anda sebaik-baiknya..

Dan jangan lupa
Yang paling penting!
Setiap amalan dimulakan dengan Niat
So niat tu yang terdetik dihati la kan
Niat baik, Alhamdulillah dpt pahala
Ada niat xbaik?
Astaghfirullahalazim..
Istighfar banyak2..
Guna akal pikir semula..

Kesimpulannya,
Pada situasi ini,
Jgn berangan nak tido
Sambung keje..
hehe

eh ada lagi......

Persoalannya:
Is it really me?
Tahan sesuatu yang aku nk buat?
Sepatutnya,
kalau mengantuk, tidurlah..
kan kan?
bukan itu ke selalu ko buat..
kenapa nk hipokrit?

Let's see
People can change..
and we should..
with the power of Hati dan Akal
It's not wrong not to be yourself,
As long as there's some better one..

Apa kejadah tak nak hipokrit kalau perangai tu teruk?
Pikir-pikirkanlah

In the end,
the one who decide is yourself,
not others
Bi Iznillah..
InsyaAllah

ps: aku pn xtahu dh halatuju post asal aku ni..asalnya mengantuk jer.pastu bla bla bla..hehe..motivasi utk diri sendiri..

~Nur~

Wednesday, October 12, 2011

Sentuhanmu


Bismillahirrahmanirrahim..

Sekarang dh habis waktu keje, sementara tunggu housemateku dtg ambik, kugodek2 la blog yg suam2 kuku ni..terjumpa la draft lama2 yg tulis xhbs xpn ingt nk smbung tp xingt2 dh..hehe..ada satu aku masuk lirik lagu sentuhanmu dari inteam..pasal ayah..agak2 nya time neh Hari Bapa kot, xpn aku tgh rindu kt ayah..hehe..papelah, aku cuba meneruskn niat yg xingt dh apa tu dgn mempublishkn post ini..update sket jer, tmbh video dr you tube..hehe..Lagu2 inteam yg sezaman dgn lagu neh memang nostalgia hbs la..aku bnyk hafal sbb selalu dgr time skolah dulu..ish, tetiba teringt zaman skolah plak..miss MMP alot..

Sentuhanmu


Album : Damba Kasih
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com


Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

C/O
Oh ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terlorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..

Melodi: Abai Os (Hijjaz Records)
Senikata: ITO Lara (Gurindam Entertainment)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.

p/s: ow yeah, baru pasan tarikh post iaitu 13/6..betul la kot hari bapa kan..tp memandangkn baru nk republish, aku kira tarikh hari ni la..keh3..love u dad!

Tuesday, October 11, 2011

Alkisahnya Ubatku


Assalamualaikum wbt

Entry kali ni sedikit ilmiah yer, bukan monolog lg..hehe

Alkisahnya, pagi td aku mkn satu jenis ubat yg kena mkn sblm mkn..so aku bajet lps mkn ubat dulu nnt smpai tmpat keje g la mkn pape..tp sekrg dh lunch hour, pg td xmkn2 jgk..kira2nya aku mkn ubat tu 5 jam sebelum mkn (kalo g mkn kejap lg..kalo x??)..jadi membuatkan aku terfikir..

Ni bkn kali pertama..sebenarnya aku xrasa pelik pn sbb selalu dh aku mcm ni..terlupa mkn ubat pn ada..most to highlight, i'm not talking about supplement..but something my body can't produce anymore so I should take it from outside..aku bkn xpernah risau pasal my medicine intake disorder ni, cuma harap2 xde pape berlaku..dh xingt nk wat camne kn??hehe..

Dlm masa yg sama aku sebenarnya confius jgk ubat yg sebelum mkn n selepas mkn ni dikira berapa lama sblm n selepas..mknn yg dimakan tu kira bnyk mana?kena mkn nasik sepinggn ke sekeping biskut kering dh kira mkn??xkn la nk kena mkn 3 x sehari kot?pokai la aku..(referring to selalunya pg2 minum setengah gelas cereal, mkn berat just lunch or dinner)..hmm, dr or nurse please help me..

Selepas di google aku jmpa mcm2 version cara2 mkn ubat..kat bawah ni aku copy paste dr wikipedia..proses pencarian akan diteruskan..tp stop surfing at the moment..smbung keje balik..InsyaAllah lps ni aku mkn ubat betul2 dh =)

Arahan di Ubat yg patut diteliti

AMBIL SEBELUM MAKAN
Ambil ubat satu jam sebelum makan dan TIDAK dua minit sebelum makan, atau dua jam selepas makan. Sesetengah ubat perlu diserap dengan cepat supaya dapat bertindak dengan lebih berkesan. Sekiranya terdapat makanan di dalam perut, maka kesan penyerapan ubat akan berkurangan atau hilang. Namun jika anda terlupa mengambil ubat sebelum makan anda perlu ambil dua jam selepas makan ketika perut kosong.
AMBIL SELEPAS MAKAN
Ambil ubat lima hingga sepuluh minit selepas makan untuk mengelakkan kesan gastrik.
AMBIL BERSAMA AIR
Ambil ubat bersama segelas air kosong supaya memudahkan ubat sampai ke perut. Jangan mengambil bersama air manis seperti kopi, teh, dan lain-lain minuman kecuali dengan arahan doktor/ ahli farmasi.
JANGAN KUNYAH, TELAN UBAT SEPENUHNYA
Sesetengah ubat makan terdapat satu lapisan di atasnya, di mana lapisan ini akan hancur dan ubat dapat diserap sebaik sahaja sampai ke perut. Lapisan ini bertindak sebagai pelindung untuk mengelakkan kesan gastrik dan fungsi lain juga sebagai kawalan terhadap kadar serapan ubat di perut. Oleh itu jika dikunyah lapisan ini akan hancur dan penyerapan ubat yang berkesan tidak dapat dicapai.
AMBIL SELEPAS ATAU BERSAMA MAKANAN
Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan gastrik oleh itu ambil selepas atau bersama makanan.
AMBIL UBAT PADA MASA DITETAPKAN DAN SAMPAI
Sekiranya anda ambil antibiotik untuk jangkitan, pastikan anda habis makan ubat tersebut walaupun anda sudah berasa sihat. Ini kerana bakteria masih terdapat di tempat jangkitan dan sekiranya ubat gagal dihabiskan, bakteria tidak akan sepenuhnya mati dan jangkitan boleh berulang. Kesan lain sekiranya ubat tidak habis dimakan ialah ia boleh menyebabkan kesan rintangan. Ini bermaksud bakteria tersebut tidak dapat mati dengan antibiotik yang sama menyebakan antibiotik yang lain perlu digunakan.
BOLEH MENYEBABKAN MENGANTUK. (JIKA ADA KESANNYA, JANGAN MEMANDU KENDERAAN ATAU MENGENDALIKAN MESIN)
Sesetengah ubat boleh menyebabkan mengantuk. Minta nasihat ahli farmasi sekiranya terdapat sebarang keraguan.
JANGAN AMBIL UBAT DALAM GELAP WALAUPUN ANDA PASTI DIMANA LETAKNYA
Perkara label seperti ini penting bagi mengelakkan pengguna ubat boleh tersilap dari menggunakan ubat yang sepatutnya digunakan selain mengelakkan berlaku penyalahan penggunaan dos ubat serta mengelakkan kemalangan ditempat gelap.

Source: 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Ubat

If..

If there is what I like..

But what I want is the other thing..

So what?

Confusing..

Need some help maybe?

NEED RESOLUTION..

I'm afraid to see the light..

If it's really meant to shine me or not..

and

My monologue continues..



~~ pic caption: once upon a time in Broga Hill~~


Monday, October 10, 2011

Enter or cancel??

so many things in my head..
SO MANY THINGS I WANT TO TELL..
so many things i want to share..
SO MANY THINGS I WANT TO WRITE..

then i did what i think i should..

the problem is..

is it really SHOULD??

then,

should I

ENTER or just CANCEL??

oh, i'm really not sure..
maybe SAVE AS DRAFT is better..
let's decide later..

and
this leave something like this
a new post CREATED

Wednesday, September 28, 2011

Benarkah aku?

Semalam
Masih kuingat
Termenungku mengenang akan nasib
Salahkah pilihanku?

Hari ini
Sejenak rutinku terhenti
Termenung
Masih aku disini
Salahkah pilihanku?

Esok
Hitung aku
Masihkah begini perjalananku
Selagi ada malam
Siang pasti tiba
Selagi esok masih benar
Harapan pasti ada

Pilihanku tidak mungkin salah
Itulah harapanku

Mentari, sinarlah mereka, tapi kembalilah esok..

MaziesNur

Wednesday, September 14, 2011

Doa Dhuha


Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, 
kecantikanny adalah kecantikanMu,

keindahan itu keindahanMu, 
kekuatan itu kekuatanMu, 
kekuasaan itu kekuasaanMu dan 
perlindungan itu perlindunganMu.

Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan 
jika  di dalam bumi, keluarkanlah, 
jika sukar, permudahkanlah, 
jika haram, sucikanlah dan 
jika jauh, dekatkanlah.

Berkat waktu dhuha, 
kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, 
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan 
kepada hamba-hambaMu yang soleh.

# sangat terkesan saat memahami maksud doa dhuha ini..yg jarang sembhyang sunat dhuha pn rasa terus nk g semayang..kena2 lepas dgr gubahan doa kepada nasyid oleh kumpulan UNIC ini..so sape2 xtaw doa dhuha lagi boleh la ulang2 dgr video ni, lama2 lkt kat kepala..insyaAllah


Tuesday, September 13, 2011

Salam Aidilfitri 2011

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, sebulan puasa dah berlalu..kita tunggu pulak Ramadhan next year, harap2 masih ada waktu untuk kita. Hari ini sudah 15 Syawal. Dalam menyambut hari raya dlm bulan Syawal ni, jgn lupa puasa 6 yer (reminder to myself)..dh separuh bulan baru 2 hari aku puasa..harap2 sempat habis..hehe..kelebihan puasa ni sepertimana diriwayatkan dalam sebuah hadis sahih 

dari Abu Ayyub Radhiyallahu 'Anhu bahwa Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wassalam bersabda:



"Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadhan lalu diiringinya dengan puasa enam hari bulan Syawal, berarti ia telah berpuasa setahun penuh."


(H.R Muslim, Abu Dawud, At-Tirmidzi, An-Nasa'i dan Ibnu Majah)

Bulan ni jgk ramai pakat buat open house..yg mana dapat pegi tu g la kan, yg mana xdpt sorry banyak2..ada la tu hal laen perlu diutamakan..

Oklah, kesimpulannya raya kali ini enjoy sgt..rasa mcm lagi best dr raya tahn lps pn ada..maybe sbb raya rmh sendiri + tok and tok ayah ada kat rmh..sblm ni memang 1st daya raya kat rmh tok..tp kekalutan agak la melanda..semua makcik pakcik n sepupu n anak2nya datang beraya rumah..sorry sbb xterlayan..org baru turun tangga korang dh smpai, xsmpt nk basuh gelas lg..jadilah self service..haha..

Oh tp ada jgk the sad things, raya without my oldest bro..dia xleh cuti..first time kot abg aku xde sama..sedih sgt2..miss u alot..n first time raya jgk without my uncle yg telah meniggalkan kami utk selama-lamanya..hilang duit raya rm10..jk =((

Cuma thn ni pelik sket kami g beraya kg belah ayah (Kota Bharu) raya ke-3..ini gara2 perancangan mak ayah aku yg totally failed..haha..before this dorang dok kire banyak kenduri time raya ke-3, so xkan nk balik raya ke-2 n ke-3 g KB lagi kan..so beraya je dulu kt Machang dua hari pertama..alih2, bukan raya ke-3 tp 3 September..3 sept tu dh raya ke berapa mak oii, mana nk sama sbb kita raya 30 August walopn start puasa 1 August..aduyai..amma..appa..macammana boleh salah tarikh..len kali tgk betul2..papepn, walaupn g raya ke-3 still ada yg sudi bagi duit raya..so happy..at least boleh cover duit minya balik KL..muahaha..lagi bnyk dr thn lepas..yippeee..

K lah, ada dua tiga keping gambar time raya..sama jer cm upload kat fecbuk, mls nk carik gambar lain..


Smile

Peace no war from us =)

My boss and lady boss

Me with tok and tok ayah

Akhir kata, salam aidilfitri sekali lagi..maaf zahir batin ye semua2..

With love,
Nur

Wednesday, August 10, 2011

Innocently lazy


The sentence to back up myself when i am lazy enuff to do something..then i read it..then i smile..kekeke..

because i think people are not innocent anymore when they know they're lazy but declare themselves as innocent....hahaha..sometimes i know how to like myself rite?? =)

Monday, August 1, 2011

Ahlan Wasahlan ya Ramadhan

gosh, i really in trouble lately..

semoga ramadhan kali ini membawa keberkatan n dpt memberi petunjuk arah tuju aku yg sebenar..selain memperbanyakkan ibadah, diharap juga aku dapat mengembalikan diri ini yg aku rasa mcam teragak lara kearah jalan yg sebenarnya..sesungguhnya aku memohon petunjuk darimu ya Allah..dan segala keampunan kuharapkan..

sesungguhnya aku mungkin tidak layak masuk syurgamu, tetapi aku tidak pula sanggup kenerakamu..oleh itu terimalah segala taubatku..sesungguhnya engkaulah maha pengampun lagi penyanyang..

Wednesday, June 29, 2011

KLCC skybridge

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

This visit is to one of the many places i really wanted to go..klcc sky bridge..yeahhhh..proud to be there as i'm aware many Malaysian still didn't made it..thanx a lot to my friend for inviting me..is our next trip will be zoo negara?we'll see..haha..just to share few pictures while we're up there..


Best buddy ever, Noor Farhana ~ x-SKP








Where's our house??


Beautiful scenery

Definitely not all great photos. But  have some time go there too peeps.

Proud Malaysian.
KLCC, I'm in love,
Mazies

Saturday, June 25, 2011

current obsession ~ lee seung gi

oh no..camane aku boleh terjebak ni??lagi sekali aku xngantuk walopn dh pagi xleh tido2..perut plak terasa kosong..so apa lagi aku pn terus la melayan 2 days 1 night (1N2D)..alar, korean variety show tuh, boleh tgk kt astro channel 391 (KBS World~more than you imagine..hehe)..

oh ya, need to restate again, my current obsession is actually about lee seung gi..start2 nyer sbb tgk1N2D, lps tu terjmp plak lagu2 dia yg bagi aku suara dia sgt sdp, and songs of course..xpyh tgk video dgr suara pn dh feel..selain 1N2D dia jd MC Strong heart jgk..then pelakon..antaranya citer brilliant legacy, shining inheritance, n latest my girlfriend is a gumiho..pelawak pn boleh jadi jgk dh jadi geng 1N2D..hak3..selain semua2 ni skang dia belajar di peringkat master..kira budak bijak jgk r, that's why i like..pndai ckp jepun..english org kata pndai gak..standard bdk u kn..hehe..multitalented gitu..

ow yeah, nk tahu selebihnya psl seunggi sila google sendiri

sekian dulu dr saya yang kebingungn sbb xtido2 lg..kwah3..tata..wassalam..

Sunday, June 19, 2011

~Before she get married~

Hari ini, tinggal xsampai sebulan utk lgi sorang kwn aku nk kawen. Nurul Basirah nama diberi. Last week aku ambik beberapa hari cuti blk kg untk g wedding sorang bestfren jgk ditambah dgn ada hal lain2. On one day, seperti dijanjikan aku, Rajer dan Sue telah menemani cik Basirah ni ke Kota Bharu utk usha2 kedai pengantin..kawen tgl lg sebulan ada ke patut pelamin n baju2 sanding xcari lg..first kitorg g kedai pengantin kwn cousin dia kt PCB. Memang agak susah la nk pilih utk makcik ni, nk yg nmpak mewah tp simple..yg penting xnk mahal2 sgt..ha3..pening2. Papepn hopefully ko jmpa yg terbaik yer..aku doakan yg terbaik utk ko..kamu suka, saya pn suka..ekeke..

Sebenarnya peluang nk berjmp ramai2 kt KB ni jarang..selalunya walopn semua dok kelantan tp jmp kt KL jer..hehe..bermastautin di Kuala Lumpur katakn..so dikesempatan ini alang2 dh g PCb kami pn g la pantai PCB yg terkenal tuh..konon2 nk pusing je, pastu singgah beli air jap..pastu nmpak sedap jer goreng2 tu beli sket..makan sket rasa xcukup plak beli tmbh lagi..haha..jadi agak lama jualah bertapa di PCB pada hari itu..thanx to Cik Raja sbb belanja..lps mkn2 g ambik angin tepi pantai..Cik Sue ada kisah menarik disitu yer..apakah?rahsia..jeng3..

Begitulah sedikit sebanyak kisah jln2 kami bersama Cik Basirah..layan jer dia nk apa, org nk kawen dh kn..lps ni kalo keluar ramai2 lg pn rasanya dh tukar status kot..ngeee..

Oh, hadiah xbeli lg..aiyoo, mau beli apa ni Rajer n Sue?abaikan apa dia mintak tu, beli ikut kemampuan kita jer..kah3..akhir kata, semoga semua berjalan lancar sebelum dan semasa majlis perkahwinan berlangsung nnt..Barakallah alaikuma En Faiz n becoming Pn Faiz =)

Pinggan pertama da hbs, tgu order kedua yg lebih bnyk..haha

Pinggan kedua pn tgl sket dh..haha..total mkn rm30..boleh g lagi..



Peace dr bakal Pengantin
dedicated by,
Mazies Nur

Thursday, June 16, 2011

~Astronomy in me~

Alhamdulillah i made it..i mean i berjaya bangun awal pagi time gerhana bulan ni..n smbhyg sunat gerhana..bukan nk kepoh psl aku wat smbhnyg sunat tp i'm really really really excited dpt tgk fenomena neh..because i'm so into bab2 astronomi..dh la aku baru je bawak balik my peta bintang dr kg (dpt time g kem astronomi kt USM thn 2006)..tgh2 plan nk tgk bintang taw2 ada gerhana bulan..agak la teruja kn..sblm tido memang plan nk bangun n aku benar2 bgn dgn successnya..he3..alhamdulillah..

subuh dh, jom smayang lu..nnt aku edit post ni lg..ada nk masuk gambor..hehe

...........................................




nilah gmbr yg aku nk masukkan..xde pape pn, ingt jmpa yg full chart tp last2 ambik gmbr gna henpon je..sekerat plak tu..pape jelah..yg penting skang aku cuba recall balik apa yg belajar psl astronomi neh sket..bagi aku ilmu astronomi ni sgt berharga..baru kita tahu betapa agungnya ciptaan Allah..selain bumi yg kita dok ni, alam semsta sangatlah menakjubkan..dan sedarlah kita betapa benarnya ajaran Islam dimana kitab Al-Quran telah melampaui zaman ia diturunkan..Subhanallah..speechless to explain..btw, good luck for myself..

Mazies Nur

Monday, June 13, 2011

The Indulgent You



i asked for your permission
to do something i like

i asked for your money
to get what i want

i asked for your help
to be now what i am


and i never expect you say no
because i hate it
so you never do


it continues...


as i am growing up
you are getting older
at the days
celebrating my supposed quarter life
you still do so


needing you is non stop
without you i'm nobody
please keep holding my hand
because i am afraid like a child
that losses her father's hand while crossing road

dear my indulgent dad,
i will never stop loving you
though i have one thing i am unsure myself
that if one day i can repay all your kindness
but i will pray may Allah bless you always
and we as happy family
because we having you are the best

~Nur~

Tuesday, June 7, 2011

1 2 3 4 i love you..let's sing together

Let's spread the love

ehem, ehem..actually ni first video upload dalam my blog..sebelum ni aku xtaw macammana org boleh masukkan video..rupe2nya aku yg xperasan ada je kat atas ni..jakun sungguh..this is one of my favorite songs, 1 2 3 4 by plain white t's..dapt idea dr blog ajie chem..keh3..



Let's sing together...

1-2-1-2-3-4
Give me more loving than I’ve ever had
Make me feel better when I’m feeling sad
Tell me I’m special even though I know I’m not
Make me feel good when I hurt so bad
Barely getting mad
I’m so glad I found you
I love being around you
You make it easy
Its as easy as 1-2-1-2-3-4
There’s only one thing
To Do
Three words
For you
(I love you) I love you
There’s only one way to say
Those three words 
That’s what I’ll do
(I love you) I love you


Give me more loving from the very start
Piece me back together when I fall apart
Tell me things you never even tell your closest friends
Make me feel good when I hurt so bad
You’re the best that I’ve had
And I’m so glad I found you
I love being around you

You make it easy
It’s easy as 1-2-1-2-3-4
There’s only one thing
To Do
Three words
For you
(I love you) I love you


There’s only one way to say
Those three words 
That’s what I’ll do
(I love you) I love you
(I love you) I love you
You make it easy 
It’s easy as 1 2 1 2 3 4
There’s only one thing
To Do
Three words
For you
(I love you) I love you


There’s only one way to say
Those three words 
That’s what I’ll do
(I love you) I love you
(I love you) I love you
1-2-3-4
I love you
(I love you) I love you



Mazies

Monday, June 6, 2011

The idea

idea...
thought..
opinion...
it can comes easy or hard 
sometimes one will desperately need it 
just to spark a sentence
give it a word
to complete a phrase 
leading the introduction
and make it a paragraph
thus proceed to other parts
it's how the idea works
or else
stuck with nothing 


p/s: the challenge as a master student


Nur~right now waiting for idea to come =(

love letter





love letter
here i send i'm writing
telling you
that i'm waiting
here or somewhere
may we meet someday
while the time goes
let's prepare ourself
to be a better person
each day past
will make us be even better
even stronger than others
so this is the reason
the smile never fade from my face
here i send my love letter now
i believe one heart will get it
because i believe in love and faith
and finally
we can both smile 
recalling our love letters


Nur

Yang kucari

Fajar kian menyinsing
Fardhu pertama sudah tertunai
yang tinggal
antara dua pilihan
berjaga di alam nyata atau
terus meniti mimpi

Panas terik
diriku menghitung
disinikah atau kesana
habanya tidak kubisa
lantas kupilih untuk bertapa

Petang yang damai
kusangka bahagia
tapi jiwa yang menduga
akhirnya membawaku tidak kemana-mana

Resah awal malam
ku menilai
apa harus ku lakukan
ku bingung
lantas ku tidur

Dingin tengah malam
terjagaku dari mati yang seketika
menunaikan baki fardhu
sehari hampir pasti berlalu
akan tiba waktu digelar dinihari
dan fajar bakal menyinsing lagi

Sengsara ini tiada siapa tahu
ku mencari ubatnya
ku mencari penyudahnya

Mungkinkah yang kucari adalah
sebuah fikiran?
yang bakal memandu hidupku esok
atau sesuatu?
yang bakal memberiku sinar yang hilang
atau seseorang?
yang bakal menceritakanku pedoman

Pabila kuketemui
akan kugunakan untuk mengisi hidup kosong ini
melawan setiap rintangan
diriku yang serba kekurangan

Dan akhirnya
disini
ku terus mencari
apa yang pasti
semangat untuk terus mencari
apa yang kucari...


Nur~dikala sepertiga malam

Friday, May 27, 2011

Sport at home

Salam

Actually post ni didraf sempena aku balik kg ari tu..alih2 xtertulis plak.tp xpelah aku cuba tulis apa yg sebenarnya aku nk tulis..apa yer?rasanya pasal aku excited bila aku balik rmh aku boleh main badminton n naik basikal..dua2 adalah activiti yg aku suka time kecik2 dulu..besar2 suka jgk tp maybe xde peluang..dok KL ni mana ada basikal dh..last time g tmn cahaya seri alam kt shah alam pn ingt dpt naik basikal tp book lama giler, last2 melepas..then pasal badminton setakat ni memang kalo balik rmh jela aku maen ngn adik2 kesayanganku..

Bnyk lg sukan2 lain aku suka..suka xsemestinya terer kan?keh3..i love play hockey n netbal..boleh la main sket2..penah wakil skolah rendah dulu..then skolah menengah memperkenalkn aku pingpong plak..asalnya terpaksa belajar sbb tgh kumpul sijil kokurikulum so men approach je mana2 rmh skn xde player lg..boleh tahan la aku main walopn first time kn..tp kalo dh nama lawan bdk yg siap wakil negeri pe mestilah aku kalah..lps tu xmaen dh..the truth is actually i still keen to play that again..

Ada sport yg aku suka tp aku mampu tgk jer..n sure2 xreti main..as well known of course football..then F1 race..then tennis..then latest one golf..ada tertinggal x?senang2 aku layan sumer sukan lah..i love sports, xkire as player, supporter or at least watcher..hehe

Hmm, xde idea dh nk tulis pe lg..ari tu bnyk je.most importantly in case i want to play, i prefer with girls only or with my siblings..segan r kalo ada laki..keh3..lg 1 kang kalo lwn ngn laki kalo dorg yg kalahkn  kesian plak kn..kua3..


Gambar2 jumpa kat google images
Moral of the story majulah sukan utk negara..adakah?layann..haha

Mazies Djokovic =)

Wednesday, May 25, 2011

Tiket flight 10 sen


Assalamualaikum wbt..

Terpedaya jugak aku akhirnya dgn promosi Air Asia kali ini..
Siyes tiket dia betul2 seposen
xtipu nyer
walopn setahun akan dtg,
alang2 tiket murah baik aku beli je terus kn
ada yg ada tax n fuel surcharge
tp amazingly ada yg xdek
so tiket tu betul2 harga seposen

Hasilnya aku dh beli tiket roundtrip KB-KL
Mac 2012 dgn harga RM15.20
then tiket roundtrip utk family aku 
utk 5 org dr KB-KL
dgn harga RM76.00
Pastu tiket ke Bintulu
sajer2 sbb ada kwn kt sana
beharga RM15.20
and lastly jauh sket
ke Medan Indonesia
harga tiket RM25.20
KL-Medan jer ada tax RM 25, 
Medan-KL xde tax, so seposen jer
unbelievable
ngeh3

So next step apa lagi,
makan nasik ikan masin potong 4 la nmpaknya
haha
jo menabung
take note also:
-need to pay car loan RM250 every month
-sewa rumah bln2
-fee registration next sem
-roadtax bln 3 RM750
-etc bill n perbelanjaan yg melambung lambung
-opps, buat passport dulu dek, RM300 eh?

Persoalannya..
Sempat ke saving ni?
kah3
hendak seribu daya
xnak seribu dalih kan??

Ada apa2 lagi??
Yes, I'm Excited =)

ps: to my friends (you know who) sorry i'm unsuccessfully booked for KK trip..maybe we can try next time..very frustrated about that.. 


It's me,
Mazies