First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Wednesday, September 28, 2011

Benarkah aku?

Semalam
Masih kuingat
Termenungku mengenang akan nasib
Salahkah pilihanku?

Hari ini
Sejenak rutinku terhenti
Termenung
Masih aku disini
Salahkah pilihanku?

Esok
Hitung aku
Masihkah begini perjalananku
Selagi ada malam
Siang pasti tiba
Selagi esok masih benar
Harapan pasti ada

Pilihanku tidak mungkin salah
Itulah harapanku

Mentari, sinarlah mereka, tapi kembalilah esok..

MaziesNur

Wednesday, September 14, 2011

Doa Dhuha


Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, 
kecantikanny adalah kecantikanMu,

keindahan itu keindahanMu, 
kekuatan itu kekuatanMu, 
kekuasaan itu kekuasaanMu dan 
perlindungan itu perlindunganMu.

Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan 
jika  di dalam bumi, keluarkanlah, 
jika sukar, permudahkanlah, 
jika haram, sucikanlah dan 
jika jauh, dekatkanlah.

Berkat waktu dhuha, 
kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, 
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan 
kepada hamba-hambaMu yang soleh.

# sangat terkesan saat memahami maksud doa dhuha ini..yg jarang sembhyang sunat dhuha pn rasa terus nk g semayang..kena2 lepas dgr gubahan doa kepada nasyid oleh kumpulan UNIC ini..so sape2 xtaw doa dhuha lagi boleh la ulang2 dgr video ni, lama2 lkt kat kepala..insyaAllah


Tuesday, September 13, 2011

Salam Aidilfitri 2011

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, sebulan puasa dah berlalu..kita tunggu pulak Ramadhan next year, harap2 masih ada waktu untuk kita. Hari ini sudah 15 Syawal. Dalam menyambut hari raya dlm bulan Syawal ni, jgn lupa puasa 6 yer (reminder to myself)..dh separuh bulan baru 2 hari aku puasa..harap2 sempat habis..hehe..kelebihan puasa ni sepertimana diriwayatkan dalam sebuah hadis sahih 

dari Abu Ayyub Radhiyallahu 'Anhu bahwa Rasulullah Shalallahu 'Alaihi Wassalam bersabda:



"Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadhan lalu diiringinya dengan puasa enam hari bulan Syawal, berarti ia telah berpuasa setahun penuh."


(H.R Muslim, Abu Dawud, At-Tirmidzi, An-Nasa'i dan Ibnu Majah)

Bulan ni jgk ramai pakat buat open house..yg mana dapat pegi tu g la kan, yg mana xdpt sorry banyak2..ada la tu hal laen perlu diutamakan..

Oklah, kesimpulannya raya kali ini enjoy sgt..rasa mcm lagi best dr raya tahn lps pn ada..maybe sbb raya rmh sendiri + tok and tok ayah ada kat rmh..sblm ni memang 1st daya raya kat rmh tok..tp kekalutan agak la melanda..semua makcik pakcik n sepupu n anak2nya datang beraya rumah..sorry sbb xterlayan..org baru turun tangga korang dh smpai, xsmpt nk basuh gelas lg..jadilah self service..haha..

Oh tp ada jgk the sad things, raya without my oldest bro..dia xleh cuti..first time kot abg aku xde sama..sedih sgt2..miss u alot..n first time raya jgk without my uncle yg telah meniggalkan kami utk selama-lamanya..hilang duit raya rm10..jk =((

Cuma thn ni pelik sket kami g beraya kg belah ayah (Kota Bharu) raya ke-3..ini gara2 perancangan mak ayah aku yg totally failed..haha..before this dorang dok kire banyak kenduri time raya ke-3, so xkan nk balik raya ke-2 n ke-3 g KB lagi kan..so beraya je dulu kt Machang dua hari pertama..alih2, bukan raya ke-3 tp 3 September..3 sept tu dh raya ke berapa mak oii, mana nk sama sbb kita raya 30 August walopn start puasa 1 August..aduyai..amma..appa..macammana boleh salah tarikh..len kali tgk betul2..papepn, walaupn g raya ke-3 still ada yg sudi bagi duit raya..so happy..at least boleh cover duit minya balik KL..muahaha..lagi bnyk dr thn lepas..yippeee..

K lah, ada dua tiga keping gambar time raya..sama jer cm upload kat fecbuk, mls nk carik gambar lain..


Smile

Peace no war from us =)

My boss and lady boss

Me with tok and tok ayah

Akhir kata, salam aidilfitri sekali lagi..maaf zahir batin ye semua2..

With love,
Nur