First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Friday, November 25, 2011

Hamzah Asadullah (Singa Allah)

By In-team


# Ingatkah kalian mengenai peristiwa Perang Uhud? peperangan dimana tentera Islam mendapat malu besar kerana kekalahan yg berpunca dari kelalaian mereka sendiri..ketika tenteraIslam merasakan mereka sudah beroleh kemanangan, mereka mengambil mudah benteng pertahanan kerana rambang mata melihat harta rampasan milik pihak lawan. dlam masa yang sama tentera musuh bijak mengambil kesempatan utk menyerang kembali. Selain itu, ia juga berpunca kerana mereka melengahkan strategi yang di rancang baginda Rasulullah SAW. Dalam perang inilah menyaksikan syahidnya Saidina Hamzah asadullah, iaitu gelaran yg bermaksud Singa Allah..pepatah arab selalu menyamakn seseorang yang garang seperti singa..Rasulullah turut tercera dan hampir menjadi korban.. dalam kisah ini juga muncul watak Hindun, si pemakan hati yang merobek hati Hamzah kerana dendam..Lagu In-team ni kira summary kisah perang Uhud..ada annotations juga dimasukkan oleh tuan video..terima kasih sangat2 kerana mengupload video yang baik ini..

p/s: ni yang aku ingt sket2..selanjutnya boleh la google..boleh baca complete ceritanya.. =)

# First time dgr lagu ni memang xdpt tahan sebak..sedih sagt..begitu hebat perjuangan Sayidina terhadap Islam..mengenangkan diri sendiri, Muslim bagaimakah aku ini?sudahkan semua perkara yg disuruh Allah dilaksanakan?? bgaimana pula dengn segala larangan, adakah dah ditingkalkan semuanya?perkara2 sunat pulak macammana?hukum hakam semua tahu ke?apakah sumbangan kamu terhadap Islam..bila ditanya sanggupkah kamu mati syahid, boleh dikatakan semua org nak..sape xnak masuk syurga kan..tp layakkah kita menjadi wakil Islam sedangkan diri kita masih terumbang ambing?tambah menyedihkan perang sekarang pn macam2..dalam kes membebaskan tanah Islam dari belenggu kuffar adalah tanggungjawab kita bersama..bagaimana pula dgn pengebom berani mati, yg perang sesama Islam etc..syahidkah mereka itu bukan kita yang menentukan ..rasanya ramai yg keliru jgk kn..Allah Maha Mengetahui segala yg tersurat dan tersirat..tp tanya diri sendiri, adakah kita seberani itu?

Aku hanyalah manusia biasa
Yang bisa tertipu akan fatamorgana
Indahnya dunia,
Kusangka itulah yang kumahu
Tanpa mengenal ketenangan hakiki

Seketika aku tersedar
Seketika aku terlena
Duniawi Ukhrawi
Dua-duanya kumahu

Tolong ingatkan aku
Akan tiba waktunya nadi ini berhenti,
Bulatnya bumi tiada rupa lagi
Kembali kita semua kepada-Nya
Pencipta atas setiap sesuatu


~Nur~






Tuesday, November 1, 2011

AidilAdha postmortem

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt

to make it short....

Alhamdulillah raya haji sudah berlalu..aku pn dh kembali ke UPM..i have such a great time at home..seperti biasa kalo setakat raya 4 hari memang xcukup..tp terpaksa je datang..huhu..dr siap call nk jmp dh..for the first time my tok and tok ayah raya haji kt rumah kitorang..dia korban skali ngn ayah..so xde la susah2 nk kena handle 2 tmpt mcm thn lps..cuma aku la plak xberkesempatan nk g melawat makcik pakcik kt kg..kebanyakannya dorng ramai dtg jmp tok kt rumah dh..2 hari raya kt machang, raya ke-3 baru balik kg ayah kt kota bharu plak..then raya ke-4 g kota bharu lai ats sbb2 xdpt dielakkan..pastu mlm tu kena naik bas dtg KL dh..kejap je kan???ish, rugi smbung je cuti seminggu..haha..yg bestnya raya haji dpt mkn daging..kami ada buat satay, masak kari n singgan gearbox n tulang, perut rebus cicah air asam, kerutuk hati + daging etc..so excited..almaklumlah dok KL ni lama dh xmkn daging..kalo mkn pn sket2 je sbb kt kedai dorang gna daging import aka daging beku..kami kt rumah xpenah nk beli daging tu, beli daging fresh je kt pasar..kalo g mkn kt kedai pn ayah akn make sure dorang xgna daging import baru ambik..so salah sape aku xske daging tu jgk?haha..rasanya sgt xbest..cuma aku rasa aku still boleh telan la compared to my patents.. Sekian itulah saja alkisah raya hajiku..ow yeah, balik rmh ari tu mak dh siap jahit baju raya..green colour kali ni..knpa bkn red bu??then mak angkatku kirim 10kg beras nasik dagang..esok nk g sri medan insyaAllah.. =)

Ada gmbr time buat satay je kt henpon bruk ni..

Stay tuned,
I am Nur