First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Thursday, October 27, 2011

Celoteh Hati dan Akal

Mengantuknya mata
Hanya Allah yang tahu

Hati atau Akal?
Ikut hati kat sini jgk aku tido
Ikut akal tidak sekali,
malu dibuat org dah satu..
Ada bnyk kerja juga lagipn

Sebab itulah kata org
Ikut hati, Mati..
Tapi jangan percaya sangat kata orang ni,
ada ke mati sbb ikut hati..
Cuma biasanya dorongan hati yang didahului
Sepatutnya,
Hati seiring dengan Akal


Pernah dgr beza manusia dan haiwan?
Dua-dua ada otak
Tapi manusia ada akal,
mereka tiada akal

Moralnya,
Gunalah kelebihan akal anda sebaik-baiknya..

Dan jangan lupa
Yang paling penting!
Setiap amalan dimulakan dengan Niat
So niat tu yang terdetik dihati la kan
Niat baik, Alhamdulillah dpt pahala
Ada niat xbaik?
Astaghfirullahalazim..
Istighfar banyak2..
Guna akal pikir semula..

Kesimpulannya,
Pada situasi ini,
Jgn berangan nak tido
Sambung keje..
hehe

eh ada lagi......

Persoalannya:
Is it really me?
Tahan sesuatu yang aku nk buat?
Sepatutnya,
kalau mengantuk, tidurlah..
kan kan?
bukan itu ke selalu ko buat..
kenapa nk hipokrit?

Let's see
People can change..
and we should..
with the power of Hati dan Akal
It's not wrong not to be yourself,
As long as there's some better one..

Apa kejadah tak nak hipokrit kalau perangai tu teruk?
Pikir-pikirkanlah

In the end,
the one who decide is yourself,
not others
Bi Iznillah..
InsyaAllah

ps: aku pn xtahu dh halatuju post asal aku ni..asalnya mengantuk jer.pastu bla bla bla..hehe..motivasi utk diri sendiri..

~Nur~

Wednesday, October 12, 2011

Sentuhanmu


Bismillahirrahmanirrahim..

Sekarang dh habis waktu keje, sementara tunggu housemateku dtg ambik, kugodek2 la blog yg suam2 kuku ni..terjumpa la draft lama2 yg tulis xhbs xpn ingt nk smbung tp xingt2 dh..hehe..ada satu aku masuk lirik lagu sentuhanmu dari inteam..pasal ayah..agak2 nya time neh Hari Bapa kot, xpn aku tgh rindu kt ayah..hehe..papelah, aku cuba meneruskn niat yg xingt dh apa tu dgn mempublishkn post ini..update sket jer, tmbh video dr you tube..hehe..Lagu2 inteam yg sezaman dgn lagu neh memang nostalgia hbs la..aku bnyk hafal sbb selalu dgr time skolah dulu..ish, tetiba teringt zaman skolah plak..miss MMP alot..

Sentuhanmu


Album : Damba Kasih
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com


Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

C/O
Oh ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Oh ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terlorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..

Melodi: Abai Os (Hijjaz Records)
Senikata: ITO Lara (Gurindam Entertainment)
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.

p/s: ow yeah, baru pasan tarikh post iaitu 13/6..betul la kot hari bapa kan..tp memandangkn baru nk republish, aku kira tarikh hari ni la..keh3..love u dad!

Tuesday, October 11, 2011

Alkisahnya Ubatku


Assalamualaikum wbt

Entry kali ni sedikit ilmiah yer, bukan monolog lg..hehe

Alkisahnya, pagi td aku mkn satu jenis ubat yg kena mkn sblm mkn..so aku bajet lps mkn ubat dulu nnt smpai tmpat keje g la mkn pape..tp sekrg dh lunch hour, pg td xmkn2 jgk..kira2nya aku mkn ubat tu 5 jam sebelum mkn (kalo g mkn kejap lg..kalo x??)..jadi membuatkan aku terfikir..

Ni bkn kali pertama..sebenarnya aku xrasa pelik pn sbb selalu dh aku mcm ni..terlupa mkn ubat pn ada..most to highlight, i'm not talking about supplement..but something my body can't produce anymore so I should take it from outside..aku bkn xpernah risau pasal my medicine intake disorder ni, cuma harap2 xde pape berlaku..dh xingt nk wat camne kn??hehe..

Dlm masa yg sama aku sebenarnya confius jgk ubat yg sebelum mkn n selepas mkn ni dikira berapa lama sblm n selepas..mknn yg dimakan tu kira bnyk mana?kena mkn nasik sepinggn ke sekeping biskut kering dh kira mkn??xkn la nk kena mkn 3 x sehari kot?pokai la aku..(referring to selalunya pg2 minum setengah gelas cereal, mkn berat just lunch or dinner)..hmm, dr or nurse please help me..

Selepas di google aku jmpa mcm2 version cara2 mkn ubat..kat bawah ni aku copy paste dr wikipedia..proses pencarian akan diteruskan..tp stop surfing at the moment..smbung keje balik..InsyaAllah lps ni aku mkn ubat betul2 dh =)

Arahan di Ubat yg patut diteliti

AMBIL SEBELUM MAKAN
Ambil ubat satu jam sebelum makan dan TIDAK dua minit sebelum makan, atau dua jam selepas makan. Sesetengah ubat perlu diserap dengan cepat supaya dapat bertindak dengan lebih berkesan. Sekiranya terdapat makanan di dalam perut, maka kesan penyerapan ubat akan berkurangan atau hilang. Namun jika anda terlupa mengambil ubat sebelum makan anda perlu ambil dua jam selepas makan ketika perut kosong.
AMBIL SELEPAS MAKAN
Ambil ubat lima hingga sepuluh minit selepas makan untuk mengelakkan kesan gastrik.
AMBIL BERSAMA AIR
Ambil ubat bersama segelas air kosong supaya memudahkan ubat sampai ke perut. Jangan mengambil bersama air manis seperti kopi, teh, dan lain-lain minuman kecuali dengan arahan doktor/ ahli farmasi.
JANGAN KUNYAH, TELAN UBAT SEPENUHNYA
Sesetengah ubat makan terdapat satu lapisan di atasnya, di mana lapisan ini akan hancur dan ubat dapat diserap sebaik sahaja sampai ke perut. Lapisan ini bertindak sebagai pelindung untuk mengelakkan kesan gastrik dan fungsi lain juga sebagai kawalan terhadap kadar serapan ubat di perut. Oleh itu jika dikunyah lapisan ini akan hancur dan penyerapan ubat yang berkesan tidak dapat dicapai.
AMBIL SELEPAS ATAU BERSAMA MAKANAN
Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan gastrik oleh itu ambil selepas atau bersama makanan.
AMBIL UBAT PADA MASA DITETAPKAN DAN SAMPAI
Sekiranya anda ambil antibiotik untuk jangkitan, pastikan anda habis makan ubat tersebut walaupun anda sudah berasa sihat. Ini kerana bakteria masih terdapat di tempat jangkitan dan sekiranya ubat gagal dihabiskan, bakteria tidak akan sepenuhnya mati dan jangkitan boleh berulang. Kesan lain sekiranya ubat tidak habis dimakan ialah ia boleh menyebabkan kesan rintangan. Ini bermaksud bakteria tersebut tidak dapat mati dengan antibiotik yang sama menyebakan antibiotik yang lain perlu digunakan.
BOLEH MENYEBABKAN MENGANTUK. (JIKA ADA KESANNYA, JANGAN MEMANDU KENDERAAN ATAU MENGENDALIKAN MESIN)
Sesetengah ubat boleh menyebabkan mengantuk. Minta nasihat ahli farmasi sekiranya terdapat sebarang keraguan.
JANGAN AMBIL UBAT DALAM GELAP WALAUPUN ANDA PASTI DIMANA LETAKNYA
Perkara label seperti ini penting bagi mengelakkan pengguna ubat boleh tersilap dari menggunakan ubat yang sepatutnya digunakan selain mengelakkan berlaku penyalahan penggunaan dos ubat serta mengelakkan kemalangan ditempat gelap.

Source: 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Ubat

If..

If there is what I like..

But what I want is the other thing..

So what?

Confusing..

Need some help maybe?

NEED RESOLUTION..

I'm afraid to see the light..

If it's really meant to shine me or not..

and

My monologue continues..



~~ pic caption: once upon a time in Broga Hill~~


Monday, October 10, 2011

Enter or cancel??

so many things in my head..
SO MANY THINGS I WANT TO TELL..
so many things i want to share..
SO MANY THINGS I WANT TO WRITE..

then i did what i think i should..

the problem is..

is it really SHOULD??

then,

should I

ENTER or just CANCEL??

oh, i'm really not sure..
maybe SAVE AS DRAFT is better..
let's decide later..

and
this leave something like this
a new post CREATED