First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Monday, August 30, 2010

ANAK PERMATA

~nOW LiStENInG To RaIhAn SoNGS~

Lirik Lagu ” Anak Permata “
Artis ” Raihan “

Anak Adalah Anugerahnya
Anugerah Amat Bernilai
Namun Adakah Ia Disayangi
Adakah Kita Mendidiknya

Anak Adalah Permata
Permata Yang Tiada Tandingan
Kitalah Yang Menghargainya
Kitalah Yang Menyayanginya

Bila Sudah Hilang Rasa
Kasih dan Sayang
Anak Yang Tak Berdosa
Dibuang Tanpa Belas Kasihan

Entahkan Hidup Entahkan Mati
Itulah Nasib Si Anak Kecil

Ingatlah Kita Bila Tiba Hari Tua
Anaklah Penyambung Hidup Kita
Anaklah Harapan Kita Di Sana
Hari Di Waktu Kita Tak Berdaya

Tidakkah Sedikit Rasa Bersalah
Tidakkah Sedikit Rasa Berdosa
Namun Hatinya Sudah Gelap
Hatinya Sudah Menjadi Buta

Akhirnya Anak Menjadi Korban
Naka Adalah Anugerahnya
Harta Yang Amat Berharta
Namun Bagimana Ia Disayangi
Okitalah Yang Mencorakkannya

Tetiba rasa tersentuh dgr lagu..anak dibuang tanpa belas kasihan..itulah yg berlaku kat tempat kita sekarang..takut kan dengar..dosa berlipat ganda..dh la wat maksiat, jd pembunuh plak..nauzubillah berlaku kat kita..semoga kita sentiasa dalam lindungan Allah dan dijauhkan dr melakukan benda2 keji itu..Amin

Children need love,
Mazies

first time shopping raya utk family..yeay..

Salam..

Hari ni pg2 lagi aku g Nilai 3..as plan lah..terdiri drpd aku, bell, tal, sue n my cousin k.gee..nk g pagi pnya pasal smpai2 kdai xbukak lg..ingtkan jauh sgt, rupanya xsmpai stgh jam pn dr serdang neh..huhu..jalan2, akhirnya aku beli set pinggan english punya style..sbb ari tu mak aku kata nk gna pinggan kaca plak lps ni..so td cam menarik n murah..beli je lah..so yg aku beli ada 8 pinggan nasik yg besar leper tuh, 8 pinggan lauk, mangkuk lauk besar n kecik, mangkuk nasik n senduk, 3 pinggan kecik, 5 pinggan kuih, jug, 8 cawan..semuanya rm193..mahal ke murah eh?aku pn xtaw..lps beli2 lam kul 3.00 g smayang masjid Nilai baru balik umah..hantr sue kat ktm serdang, hantar k.gee ke puchong, smpai la umah sndr lam kul 4.50..huhu..benda tu lam keta lg..mls nk wat nek sbb keta parking bawah td..xlarat nk angkut..haha..semoga slmat lah, dok diam2 lam bonet keta tu..xsbr rasa nk balik raya, nnt boleh gna pinggan baru utk raya.. =)

Well, ada bnyk benda lagi nk beli..tp ada seminggu lbh lg nk balik raya..gano nih?td g jusco usha handbag kat mak..yg polo tu chantek gak..harap2 ada lg duit utk beli beg tu..kat ayah beli kemeja je kot..then plan lg nk g jln TAR plak next weekend nk carik biskut raya, brooch or pape utk atuk nenek n adk2 plak..urmmm, best kan kalo bnyak duit..kalo iktkan macam2 nk beli..rasa cam bangga gitu kalo dpt beli brg2 kat family neh..make them happy..but unluckily aku xde duit banyak..ho3..duit habis sblm raya, harap2 ada yg bagi duit raya utk meneruskan hidup slps raya plak..boleh x camtu?hehe..doa2 la bia aku dpt duit raya bnyk ek..

Oh, it's ok babe..nanti ada la rezeki kat mana2 tu kan..so moral value of the story, rasa nk cpt2 jer hbs blaja..then cari keje..biar dpt income lbh sket..dpt beli segala macam kat family..yahoo..tp yg paling penting, belajar juga kerana Allah..ingin menuntut ilmu..bukan sbb nk makan gaji besar..selalu ramai org terpesong neh..atuk aku selalu pesan mcm tu kat aku..tp agak la, bila rasa ssh kurang duet jer, terlintas jgk nk gji besar kn..he2..tp semuanya utk kesenagn famiy..so, sama2lah kita betulkan niat kita selalu..semoga Allah memberkati ilmu2 kita, permudahkan jalan kita menuntut ilmu..then senang dapat keje..Aminn..

Sekian, wassalam..

Sharing is Loving,
Mazies

Wednesday, August 25, 2010

kita dan orang lain..apa bezanya??

Assalamualaikum.w.b.t..

Lama dah la plak xmenulis diblogku yg x seberapa ini..ntah tetiba terpk nk tulis psl bnda ni..sbbnya..jeng3..ada la..banyakkah bnda yg kita xsuka org buat?atau org lg bnyk xsuka bnda yg kita suka?hehe..ada yg kita suka..ada yg org x suka..ada org suka, ada yg kita xsuka..huh..macam2..aku xtahu apa prinsip org lain, tp bagi aku, cuba minimizekan perasaan xsuka kita..xsuka kt org ker, benda ker, perangai org ker, makanan ker..sekurang2nya, kita dpt maintain bahagia kan..hehe..xpyh la nk buat2 muka xsuka tu..kalo bnda tu xslaah cuba terima seadanya..pastu kalo diri aku sndr aku akn cuba buat benda yg aku xsuka kt org..mayb org suka atau x..tp hopefully org len xkn buat benda yg kita xsuka kat kita..well, kalo ada org ckp aku ni xpe r jns xkesah jer je sumer bnda..sebenarnya,.ada yg aku harapkan..boleh x wat xkesah jer jgk mcm kt aku mcm akubuat kat korang?ini termaktub certain2 benda je la..kang xkesah sumer bnda xcaring plak namanya..hehe..caring is loving rite..konklusinya, aku xsuka perasaan xsuka itu..samaada dr aku utk or lain, dr org utk kau atau org utk orang lain..peace no war..Wassalam..

Love no Hate,
Mazies