First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Friday, May 27, 2011

I can do sport at my home

Salam

Actually post ni didraf sempena aku balik kg ari tu..alih2 xtertulis plak.tp xpelah aku cuba tulis apa yg sebenarnya aku nk tulis..apa yer?rasanya pasal aku excited bila aku balik rmh aku boleh main badminton n naik basikal..dua2 adalah activiti yg aku suka time kecik2 dulu..besar2 suka jgk tp maybe xde peluang..dok KL ni mana ada basikal dh..last time g tmn cahaya seri alam kt shah alam pn ingt dpt naik basikal tp book lama giler, last2 melepas..then pasal badminton setakat ni memang kalo balik rmh jela aku maen ngn adik2 kesayanganku..

Bnyk lg sukan2 lain aku suka..suka xsemestinya terer kan?keh3..i love play hockey n netbal..boleh la main sket2..penah wakil skolah rendah dulu..then skolah menengah memperkenalkn aku pingpong plak..asalnya terpaksa belajar sbb tgh kumpul sijil kokurikulum so men approach je mana2 rmh skn xde player lg..boleh tahan la aku main walopn first time kn..tp kalo dh nama lawan bdk yg siap wakil negeri pe mestilah aku kalah..lps tu xmaen dh..the truth is actually i still keen to play that again..

Ada sport yg aku suka tp aku mampu tgk jer..n sure2 xreti main..as well known of course football..then F1 race..then tennis..then latest one golf..ada tertinggal x?senang2 aku layan sumer sukan lah..i love sports, xkire as player, supporter or at least watcher..hehe

Hmm, xde idea dh nk tulis pe lg..ari tu bnyk je.most importantly in case i want to play, i prefer with girls only or with my siblings..segan r kalo ada laki..keh3..lg 1 kang kalo lwn ngn laki kalo dorg yg kalahkn  kesian plak kn..kua3..


Gambar2 jumpa kat google images
Moral of the story majulah sukan utk negara..adakah?layann..haha

Mazies Djokovic =)

Wednesday, May 25, 2011

Tiket flight 10 sen


Assalamualaikum wbt..

Terpedaya jugak aku akhirnya dgn promosi Air Asia kali ini..
Siyes tiket dia betul2 seposen
xtipu nyer
walopn setahun akan dtg,
alang2 tiket murah baik aku beli je terus kn
ada yg ada tax n fuel surcharge
tp amazingly ada yg xdek
so tiket tu betul2 harga seposen

Hasilnya aku dh beli tiket roundtrip KB-KL
Mac 2012 dgn harga RM15.20
then tiket roundtrip utk family aku 
utk 5 org dr KB-KL
dgn harga RM76.00
Pastu tiket ke Bintulu
sajer2 sbb ada kwn kt sana
beharga RM15.20
and lastly jauh sket
ke Medan Indonesia
harga tiket RM25.20
KL-Medan jer ada tax RM 25, 
Medan-KL xde tax, so seposen jer
unbelievable
ngeh3

So next step apa lagi,
makan nasik ikan masin potong 4 la nmpaknya
haha
jo menabung
take note also:
-need to pay car loan RM250 every month
-sewa rumah bln2
-fee registration next sem
-roadtax bln 3 RM750
-etc bill n perbelanjaan yg melambung lambung
-opps, buat passport dulu dek, RM300 eh?

Persoalannya..
Sempat ke saving ni?
kah3
hendak seribu daya
xnak seribu dalih kan??

Ada apa2 lagi??
Yes, I'm Excited =)

ps: to my friends (you know who) sorry i'm unsuccessfully booked for KK trip..maybe we can try next time..very frustrated about that.. 


It's me,
Mazies

Friday, May 20, 2011

yeay..kamek dpt naek belon lagik..

First time fly g Kuching 

Outside from inside


Salam..

Esok 20 May 2011
aku balik Kelantan..
yg excitednya blk naik kapal terbang
baru kali kedua kot
so, sorry la kalo nmpk jakun jer
hehe..
time departure 1550
55 minutes kemudian insyaAllah smpai..

Sejakun2 aku sebenarnya aku bersyukur,
at least aku pernah merasa naik kapal terbang
masih ramai lg org yg tgk dr bwh je
even adik2 aku pn xpenah lg

bg kurang kemampuan,
flite sememangnya bukan pilihn pertama
tket murah??
well, u know it..
bukan selalu dpt
pastu tmbh2 fuel surcharge n tax
total lg mahal dr bas juga

sesetengh org, mereka kata
"mahal sket tp berbaloi sbb 
xpenat n cepat smpai"
betul jua
tp......
masing2 ada pendapat sendiri
n yg penting ikut kemampuan masing2
yg termudah selalunya terbaik
tp jgn meyusahkan diri sendiri jauh lebih baik
=)


Sambung citer aku,
then dtg sini balik nek flite jugak
22 May jam 1935 dr KB

kemudian hidupku sbgai budak master
bersambung kembali
huhu..
papepn, doakan I
selamat pergi selamat kembali yer
thanx 
=)


Only me,
Mazies

Tuesday, May 17, 2011

Selamat Hari Guru to all Teachers

Assalamualaikum wbt

Baru start nk tulis content..boleh x post tajuk dulu..keh3..saje je nk highlight awl2 sempena hari guru hari ni..

So to all my teachers, Happy Teachers Day

1) Pasti Kemuning (1992)

Terima kasih kepada Cikgu Kak Zo..my first school in my life..i learn abc...and 123..ingat lg baju kaler hijau dan tudung hitam..cikgu besar masa tu tok imam ust halim, rumah tepi pasti..so many good memories..believe me i still remember some =)

2) Sek. Keb Ayer Merah, Machang (awl thn 1993~darjah 1)

Hmm, ni first sekolah rendah, dkt2 rmh je, arah ke hutan lipur bukit bakar..cam kenal..keh3..time tu g skolah naek keta mamat jp (dikenali sbgai jp sbb plat keta dia jp)..tp stay skolah ni kejap je, ntah smpai seminggu ke x..lupa kawe..kih3

3) Sek Keb Hamzah 2, Machang (1993-1995 ~darjah 1-3)

Then, aku pndh skolah ni..sama skolah ngn ayah aku (dia cikgu, ngaja sini gak)..kat bandar machang..time ni g skolah naek van pak lah, ingt lg kaler kelabu..walopn satu sekolah, aku sesi petang..ayh ngaja sesi pg so g asing2 jgk..bnyk jgk kenangn kt skolah ni, esp time naek van suker dok blakang sekali..pastu time polis wat roadblok semua kena tunduk nyorok xnk bg polis nmpk sbb van tu bkn van sekolah kuning tu..kire gerak illegal r nih..

4) Sek Keb Pahi (1996-1998~darjah 4-6)

This is my third primary school..ayh kena transfer sini plak..lg bnyk kenangan kt sini..almaklumlah mkn besar n makin pndai buat mcm2 dh..hehe..n yg penting makin ramai kenal cikgu2 jgk..maybe sbb aku dok rmh guru yg dlm skolah tu jgk n sebagai anak PK Ko cikgu2 laen pn mmg knl sape ank ayh aku kn..berakhir skolah rndh disini dgn aku dpt UPSR 5A..thanx all teachers

5) SMU(A) Maahad Muhammadi Perempuan, Kota Bharu (1999-2004~kelas peralihan-form 1-form 5)

Waw, 6 tahun ngaji skolah menengah..bnyk yg aku belajar n of course makin bnyk cikgu2 yg mengajar..i'm nnever regret to be at this school although this is not my only choice at first..parent aku nk sgt suh msk skolah ni, so ok la..what can i say, this is the best school in the world..didn't agree?whatever..haha..xhbs kalo nk citer pengalaman 6 thn kt maahad..dari kelas peralihan smpai SPM

6) Kolej Matrikulasi Kedah, Changlun (2005-2006)

hmm, kt sini apa aku boleh kata zaman belajarku plg gelap..kah3..but still thanx to the teachers, berjaya jgk aku msk u lps tu..i'm a really2 naughty girl here =p..aside the dark moment, i found my siblings here..and a family which really kind to me and i'll always remember them as at one point is important part of my life..changlun always in my memory..

7) UTM Skudai (2006-2009)

Lecturer sambut hari guru gak ke eh?xpe lah yg penting ramai pendidik kt sini yg berjasa kt aku jugak..komen psl zmn belajar, im not sure best ke x..well, aku mmg student yg mls bile2 pn kn..haha..tp UTM boleh dikire zmn dh berdikari sndri, kenal dunia..many sweet memories with sweet friends of course..finally i was able to grade with dean award..such a frustrating not get first class..

8) UPM Serdang (2010-current)

Currently aku smbg master sini..in biochemical engineering..im so lucky to meet such a kind and great supervisor..

Itulah dia sedikit sebanyk tmpt2 aku penah belajar sebelum ni..selain tmpt2 yg disenaraikan tempat plg bnyk aku menimba ilmu ialah tidak lain tidak bukan rumahku sendiri..many things i've learn there..about life and anything..apart from that, aku pndai baca abc n mengira pn sblm masuk pasti aka tadila level lg..terutamanya hal2 agama, bnyk aku belajar dr mak n ayah..ayh aku adalah tok guru belajar al-quran, yakni ajar tajwid etc berkaitan quran..they teach me what should i do what i shouldn't do..what Islam asked to do, what is prohibited, what is right what is wrong, what girl can do etc..i read many stories about rasulullah dan para sahabat, cerita rasul2 dahulu dan lain2 sirah..membuatkn aku plg suka kelas agama time sekolah rndh sbb kebanyakn yg ustaz ajar aku dh tahu dh..so jd mcm budak bijak gitu..keh3..kat rmh ayh ajr maen sahibba, catur, carom etc..at the moment, rmh kami xde tv, so nilah mainan2 yg kami ada..aku belajar main badminton, naik basikal, all thanx to my dad..nk dikire semua ajarn my parent mmg xhbs la..so do yours right?

Aku rasa xtaw dh terbang mana dh ni, tp yg sebenarnya nk ucapkan selamat hari guru utk semua guru terutama yg telah mengajar aku secara langsung atau tidak langsung..mintak halalkn segala ilmu yg kalian curahkan..and from me, kupohon jutaan kemaafan ats segala salah silap yg aku lakukan..kepada kwn2 yg jadi cikgu, selamat mendidik anak bangsa..jasa kalian hanya Allah mampu membalasnya..

Like father like daughter


Tulus ikhlas drpd,

Nurmaziah binti Mohammad Shafie

Sunday, May 15, 2011

Do's and Don'ts (satu pengakuan-reminder to myself)

Assalamualaikum..

Do's and Don'ts is referring to what my parents allowed me to do and what they don't

1) Tatacara berpakaian
- mak saya xbagi pakai seluar ngn t-shirt kalo kat luar..katanya nk pakai seluar xpe, tp tshirt kena labuh smpai lutut..
- kalo nk pakai blouse terpaksalah matchkan dgn skirt..
- tp ada la pakai jugk kalo nk g mandi2 kt pntai or sungai ke boleh pakai t-shirt, tp lps tu tkr r.. (tp tidak digalakkan)
- pengakuannya saya xdpt menafikan saya penah je pakai t-shirt n seluar terutamanya time matrik and uni ..cnthnya g lab masa undergrad dulu..xtaw mak saya tahu ke x tp time tu baju labuh saya kurang lg..mahal sgt nk beli kn..so sy pn mls nk pk, pakai je mana ada..cuma utk ke kelas (kecuali kelas mlm) sy xpenah r..pakai baju kurung or baju labuh2 smpai lutut yg mak saya pesan ni.
- peraturannya utk semua ank2 perempuan, tp xtaw la adik2 saya pakai mcmmana..so far kt umah ok jer..
- kat rmh xde masalah sgt sbb kami biasa pakai baju kurung or sarung jubah jer..jarang pakai seluar neh
- dugaan sgt besar bila jauh dr rumah, tp kita kena berpegang dgn apa yg kita bercaya, yg penting ikut cakap mak ayah
- ada org kata xsalah pn pakai seluar ngn tshirt ni, masih menutup aurat.
- but for me, when they told me don't, and it is something xmelanggar syara', bahkan memberi kebaikan lagi n sgt senang nk ikut, so sy ikut jelah..mak saya pn happy apa..

2) Jangan masuk panggung wayang
-opsss..first time tgk kt jb kami keluar ramai2 time konvo n semua xtaw nk g mana dh..so boleh la nk tgk muvie citer GI: Joe and second time teman my friend tgk citer kartun how to train my dragon kat alamanda..then comes the third battlefield masa kt Medan Indonesia..pastu Big hero 6, pastu pqa ada blanja, pastu farah blanja citer popeye, pastu tgk free dgn officemates, pastu free lg, pastu puyah blanja aadc2, pastu free dgn deq pastu nk g tgk free lg..OMG!!!!!!
- i kept it secret, they didn't know about this..maafkan saya atas keterlanjuran ini..korang jgn bocorkn rahsia plak..
- Nur, kuatkan iman, don't do it again
-Okay aku rasa kena ltk limit..mcm xjadik je totally xleh tgk ni..so aku akn tgk wayang bila free or org belanja jer..so dear friends, please understand me..pleaseeee....

3) jangn keluar ngan laki dua2/bergaul bebas dgn lelaki
    - so far, not a big problem for me..maybe bcos i didn' have boyfriend.haha..itulah kelebihannya..aku masih terlindung dr dosa2 ini..cuma bab bergaul bebas ni xpasti..borak2 ramai2 ada la..or am i too kolot to think what is bergaul bebas is means?? =)
    - thinking of this, as i remember i did ate at kedai mkn with only a friend 3x (different person) in my life with full awkwardness ..i can say i didn't hv a choice at that time but now i realize how i regret it..and i hate it..
- Seriously, i prefer girl friends more than boys..its awkward no matter who you are..

4) Jangan solat lewat waktu
    - this what i hope too..but sometimes ku alpa..tolong ingatkan aku!!!

5) jangan makan burger, sosej (process food) bnyk sgt.
    - seriously i didn't eat this while at home (with family), but when im away, these are my favorite.huhu

6) jgn mkn maggi bnyk jugak
    - i also cannot eat this banyk sgt, nnt sakit kepala..just selalu ada stock in case kelaparan n xde makann laen..harap2 je time tu x skt kepala..n utk kwn2 yg datg sesetngh tu suka mintak maggi..ada la dua tiga bulan sekali mkn..kira habis darurat r tuh..
     - * update: sekrg selalu mkn dh..sbb nk jimat xpayah g beli mknn kt luar..xde pitis dowh..yg penting check label halal ada x kt package..hehe =)

7) jgn balik lewat malam
    - sometimes, when my friends come..
    - but seriously i felt guilty..n praying my mum didn't call me at that time..because that made she knows i'm outside.no more lies

8) Baca Al-Quran selalu
    - pesanan ibuku yg paling kerap bila balik or telepon..thanx for reminding..i'll try my best

9) Jangan mengelak sembahyang berjemaah
    - time dulu2 mls betul nk smayang jemaah ngn ayah..sbb rasa kalo smayang ikut imam ni lama..ayh baca surah panjg pastu lama, so lmbt siap..kalo smayg sorg2 cpt je..bodoh kn?dulu selalu smayg jemaah satu family..boleh kata sehari 5x (setiap waktu)..tp skang rumah dh dekat ngn masjid..ayh selalu g masjid..ayh n adik2 laki mmg wajib g masjid..yg pompuan boleh gak g cuma xde la kena paksa g cm budak laki..hik3..
   - aku sbnrnya kalo g ng keta n smpai dpn pintu masjid ok lg nk ikut, kalo jln kaki or kena jln kaki nk masuk msjd tu yg aku kureng..sbbnya ramai laki2 yg aku xknl kt luar tuh (contoh situasi digambarkn spt sembhnyg sunat terawikh)..the awkward meeting with guys that i can't resist.. =(
   - right now i miss the moment we pray together so much..apatah lagi bila dok jauh ngn family, jrg2 dpt merasa smbhyang jemmah ni..

10) TV
      - jgn tgk tv time maghrib
      - jgn tgk citer seksi2
      - jgn tgk nyanyi2
      - overally, control what u can watch, what u cannot..less entertainment pleasee

11) Rumah
      - sblm magrib tutup semua pintu dan tingkap
      - jgn membazir..mak aku neh pantang betul bab2 membazir..kdg2 kalo lupa nk tutup lampu bilik sbb turun bawah kejap pn dh bising..jimat letrik..pastu contoh lain kalo nk basuh baju guna mesin basuh tgulah baju bnyki sket..kalo baju sket mak aku cakap satu dh bazir air, pastu bazir letrik plak sbb mesin pusing sama je kalo bj bnyk pn..

12) Jangan tidur lepas Subuh
      - uish, yg ni dia pantang betul.kalo kt rumah kekadg aku xtido gak, kadag2 tido tp xde la lama bila mak aku xde kt umah..hehe..well, tido lps subuh memang xelok pn..rezeki kureng..sgt2 la tergolong dlm org yg rugi~reminder!!!!
      - mak aku suka gak call pg2, n selalu terkantoi tgh tido lg..apa lg aku cover la suara wat ceria2 gitu konon2 dh lama bgn..kah3..im a liar again..sorry mum

~~so many things they told me so i'm become a good girl, good muslimah..but did i follow all?

ps: will be updated/edited when i feel i want..hehe (6 May 2011)

today is 15/5/2011

tetiba teringat lg satu benda mak aku xbg..logic or not, well no offense too..

13) mak i xbagi pakai seluar jeans..tell u no offense..korang nk pakai, pakai r..aku xpakai sbb mak aku kata xpayah la, biar budak2 laki jer pakai..xde salah or betul, apa2 yg mampu buat utk buat mak aku happy, i'll do it..sbb banyak sangat benda yg aku xmampu buat or jadi apa yg dia harapkan..

*again updated on 21/1/2012 in certain parts

Saturday, May 14, 2011

:: The Vampire Diaries ::

Assalamualaikum wbt

Hola everybody,

Fyi, i just finished watched The Vampire Diaries Season 2 (current season) episode 22 (final of season)..and its for second time..first time i did yesterday from you tube but today with  the good quality one, embedded with subtitle..

Sedeyh weh..actually seoson ni aku xtgk dr awl lg, sbb plan nk tgu hbs br nk tgk sekaligus..tp tertengok ep 21 part last2 ari tu..tgk sket pn boleh nanges..tu jadik eagerly nk taw ep 22..spoil habis la kn tgk ending dulu..kah3..tp memang aku suke tgk ending pn tgk cite ni..in case kalo sad ending boleh prepare dulu mentally..aku plg x ske sad ending story..

tujuan post aku ni tidak lain tdk bukan nk promote cite the vampire diaries, lakonan ian somerhalder, paul wesley and nina dobrez.. mereke pegang watak jadik damon salvatore, stefan salvatore and elena..sure korg cair ah ngn lakonan ian as demon tuh..kalo x pn xpe, biar aku jer suke damon..hehe..cruching on damon salvatore..phewittt..

Sape2 nk cite tu boleh ambik ngn aku..silalah dtg jmp i yer..(walopn bkn aku download, sat lg sure aku mintak ngn housemate aku full season 1 ngn 2 nyer..kih3)..kalo xsbr boleh tgk kt youtube n macam2 lg online streaming kt tenet..ni link ep yg aku tgk semalam season2 ep 22 part 1.for starter, try season 1 ep 1 deh..search jelaa sndr..keh3..good luck n tq =)

Damon and Elena


Alaric and Damon

owh, sweet jeremy..u may like this guy too

damon stefen tah berapa ratus thn dulu..n elena..well, typical vampire..haha
Elena and Stefen

Mazies Salvatore

Thursday, May 12, 2011

isteri, suami dan bidadari syurga

Assalamualaikum wbt

Mesti korang penah dengar mengenai bidadari syurga kan??yg paling chantek..setiap lelaki penghuni syurga dijanjikan akan dpt bidadari..jeles pn ada gak..kita ada dpt bidadara?suami kita pndg x kita agk2 kt syurga nnt kalo dh dpt bidadari ek?

Jom, saya baru baca post terbaru dr blog kawan saya neh..kalo nk taw silalah ke blog beliau yer, mls nk elaborate sini plak..hehe..nice to read..click link below =)


Wassalam

Nur

Wednesday, May 11, 2011

Owennnnn, ada org ajk kita g kawen dia ♥ ♥ ♥

Assalamualaikum wbt

Pada suatu hari, saya pulang dr kerja seperti biasa. Sudah menjadi kebiasaanku smpai rumah check peti surat dulu, kot2 ada surat..jeng3..ada satu surat utk Nurmaziah (nama ku la tuh). agak2 tgk tulisan cam tahu je sape, tp kena bukak baru tahu..sabar, masuk rmh baru bukak deh..


Bukak2 jer, memang spt dijangkalah, jemputan kawen dr sorang kwn aku sek menengah dulu..nk kawen dh dia..apa yg menariknya dia tulis kt dalam tu utk Ms Mazies & Michael Owen..


Mula2 senyum sorang2, pastu gelak plak..apa x gelaknya weh, aku sgt happy kot..satu psl owen mmg xdpt dinafikan dh..second rasa sgt terharu kwn aku tu masih ingt aku suka owen walopn dh lama xjmp..last kita jmpa bile eh?adakah time ambik result spm bln 3 thn 2005?n time aku stat tergila2 giler kt owen plak kemuncaknya time world cup 2002, dh 10 thn lps jgk kn..oh, so long time..nanti aku ajk owen g deh, if dia xde keje la..kalo aku g sorg2 tu maksudnya dia bz kot. =)

For ur info my friend, aku masih suka dia walopn dia tah pape je maen skang..alang2 dh suka dia, xpyh suka2 org laen dh..aci x gitu?kui3..mesti korang kata whateverlah ko nk apa pn, kalo org ckp pape pn ada ko kesah?kah3..well, mmg aku xkesah pn =)

Sambung balik, senyum aku meleret2..memang macam tu la bila terasa orang masih ingt kita kn..sayang kamuuu..

Moral value yg boleh aku dpt slps muhasabah diri sket, sentiasalah buat sesuatu yg disukai org..kalo berkawan, pgl kawan kita dgn nama yg dia suka, bagi hadiah yg dia suka, buat sesuatu yg dia suka etc..ngn adik beradik n family pn camtu gak..berilah sesuatu yg mereka sukai..bila mereka suka, insyaAllah doa yg baik2 jua akan dipohon utk kita..sepertimana kita bersyukur pabila kita dpt apa yg kita suka =)

let's make the world with happiness..no war pleaseee!!!!

Loves,
mazies nur

Tuesday, May 10, 2011

‎" Barangsiapa yg mempelajari AL-QuRAN, besar harga dirinya. Barangsiapa yg mempelajari HADIS, tinggi MARTABATNYA, barangsiapa yg mempelajari BAHASA..lembut HATINYA, barangsiapa yg mempelajari ILMU HISAB..tajam FIKIRANNYA dan barangsiapa yg TIDAK MEMELIHARA dirinya.TIDAK BERERTI ILMUNYA" - IMAM SYA

post from my friend at facebook Rabi'ah 'Adawiyah

Monday, May 9, 2011

sabar dan marah

Bismillahirrahmanirrahim

‎1) Rasulullah BERSABAR dgn jahil yg benar2 jahil tulus 2) Rasulullah MARAH betul kpd sahabat yg tak sepatutnya buat salah tapi buat kesalahn basic. 3) Rasulullah MARAH serta abaikan orang2 munafiq & jahil yg sengaja menyoal bg menimbulkan kekeliruan & provokasi. Ketiga-tiga ini ada dalil khusus, maka begitulah yg kami ikuti. Justeru, bukan dgn semua org & keadaan Rasulullah brlembut, melayan & sabar.

sumber: zaharudin.net

iamnur

Sunday, May 8, 2011

i'm glad to have you friends

Assalamualaikum..

This weekend, i have so many invitations from my friends to meet, to hang out somewhere. First my matriculation friends Raja is here. Together with Sue, Basirah n Fafa they planned to go Putrajaya on Sunday. I can reject them, telling them the real condition of me. I'm really not feeling so well. Then as promised with my secondary school friend, Haizan, i told her maybe we can going out this weekend. But sorry friend, i'm not in the mood, sicky. So i didn't made any call to ask her out. Insted, she texted me but indirectly asked me i guess. After that got Tala and Lola (I met them in UTM) asked to meet at Damansara on Sunday. Really miss Lola a lot, long time no see kan sis.huhu..But frankly, you're late friends. Even if I'm feeling better or at least i feel so bored later, I need to fulfill my either two previous invitation first. First come first serve..haha

The last and unexpected one, i got a call from my old friend from primary school this evening. He came from Pahang, telling me he got rugby at UPM. Wanna treat me for drink, by thought I'm somewhere near UPM. But I'm at home about 7km from there, so we decided to meet at night. I'm not seeing him for almost 12 years. At the moment I think I really need company because i don't know if i can talk with him like we're child, i'm not sure if i can recognize him anymore or not and more importantly its such a worry if I'll looked awkward because I'm not used to be with just a boy and me . Even if he with friends, nothing better. At least I need someone to back up me, spark the conversation. I just don't know, many things in my head. So I texted Raja and tried to call her. No respond. Last sighing, i told myself, nevermind, this is the time. If not, u don't know when to see ur old friend anymore. At least respect them they still remembering you.. Baiklah, i will do it even alone. So we met at Equin, long chat, no awkward, instead we laugh a lot etc. Many stories comeout, about this person and this this and this..still remember this this and this.. i'll try to remember, imagine all. So down to memorylane. Glad to heard many of my friends are working now, becoming successful person. Proud of you guys. just made me really miss my childhood times, my primary school, friends and teachers, my old Kg Pahi and all..sob3. Btw,thanx for the treat..hehe. 

So as a conclusion, sorry friends if i cannot see you all. As normal human being i cannot afford to do everything although i really want it, and i cannot remain healthy as i wish so i can do whatever i like. Everything we've planned not necessary becomes reality, but at least we have intention to do it, we have efforts to accomplish it. And sometimes chances just comes and goes, then come back or never come back. So try to grab it as long as we can. The priority is your choice. Last but not least, thanx for being understanding friends to me.

ps; if i can meet all at the same time, got primary school, secondary school, matriculation and university friend all..how amazing kan?? *SK Pahi, Maahad Muhammadi Perempuan, Kedah Matriculation College, UTM Skudai..but unfortunately i just made one..huhu

Love and hugs,
Maziah

Friday, May 6, 2011

when ones reach the limit...

they will stop or they will exceed it..stop means enuff,no other ways anymore..enuff to be useless..haha..or they can do whatever they like..the limit is not there anymore..nothing control them..ignore the others..

you think so?

but what do you do?

Maybe can take a rest, think wisely, ask ur heart..let the mind and heart act together..don't let one control you..as long as Iman is there inside you, isyaAllah you'll do ok..pray a lot

Lastly, tawakkal to the great one, Allah

ps: its not even what i did..haha..but i'll try..peace no war!!

Regards,
Mazies

"Minyak Masak cap Buruh"

Assalamualaikum wbt

Ok, this is my third post of the day..excited nk masuk blog jugak sepanjang gathering kwn2 rapatku time kat UTM Skudai dulu..yg pentingnya Izzati yg dok Sarawak dtg..n Arifah n Marina pn dtg dr Kelantan..I n Tala macm host la sbb kami mmg dok Selangor dh..let me explain about the title..actly xtaw nk ltk tajuk apa..then Tala comes out with an idea memandangkn time tu cuti hari buruh n kita ada masak2 jugak apa kata jadikan minyak masak cap buruh..ok, abstarct gitu..boley laa..hehe

Tentatif kejadian:

Jumaat
  9.00pm: Tala smpai Excelsa, pastu bagi dia rehat2 mkn burger jap gerak g LCCT ambik Zati

  10:50pm: Zati, Nadia n adik Nadia smpai..terus balik rumah n borak punya borak dlm kul 3.00am dh tido

Sabtu
  9.00am: Maziah n Pqa ada Exam

  10.30am: Tala bwk dorang g mkn n g Jln Tar nek tren

  1.30pm: Aku g ambik arep n mina kat LCCT, then g mkn

  2.30pm: Pqa ada Exam lagi

  4.00pm: nek tren ngn Piqa, Arep, Mina g PWTC..jmpa Zati, Nadia n adik2 kt Pesta buku PWTC gak

  8.30pm: balik rmh nek tren lg

  10.00pm: g makan kat Restoren Saba' Cyberjaya


Tala and the sweet Izzati

Zati sempat ambik autograph Ramli Awang Murshid
Saba' cyberjaya




Nasik Arab terbaik ah!
Ahad
  Bgn pagi wat breakfast turun termurun utk tetamu excelsa (Rori sosej bercheese salut tepung goreng)

  11.00am: Ke Putrajaya, Photoshoot (Area Presint 2 and 3), then ke Alamanda

  3.00pm: Balik, singgah di Pasar borong Selangor beli lauk pauk utk msk2. balik masak2 menu
               a) Creamy Butter Prawn
               b) Ayam Paprik
               c) Tempe masak kicap
               d) Kailan masak sos tiram

  8.00pm: Ke i-City Shah Alam. kesian Nadia n Zati (n warga Sarawak yg dtg jauh2 nk g i-ct tu lah) sbb mlm tu hujan..xleh nk ambik2 gmbr sgt..boleh masuk tmpat2 indoor je..tp nsb baek ada gak tmpt camtuh walopn kena byr..mula2 msk wonderland..asalnya rm3 sorang tp lps tawar menawar jadik rm1 jer sorang..aku pn xpaham cane boleh tawar2 plak..boleh la ambik2 gmbr..pastu g pameran reptilia..rm5 sorang..pastu aku tnjk matrik kad dpt rm3..bantai semua pn kire student jugak ah dpt rm3 gak..hehe..best gak masuk situ..bnyk ular..pqa plg excited sbb faveret dia pgg2 ular ni..heeee







i-City, Shah Alam



Piqa and hantu Marina..kah3

Tala behind the crystals





Cubaan bagi makan ular..eiii, not my fav


Isnin
  (pagi2 ni arifah n piqa plak wat breakfast, ada spageti n big breakfast)

  9.30am: hantar adik zati lrt sg besi, bwk zati n nadia sekali sbb dorang nk beli roti gardenia nk wat balik sarawak

  11.00am: hantar dorang g LCCT. sob3 sedih nk berpisah ngn zati dah..plan lps tu nk g amcorp mall..tp xjadi sudeh..semua ngantuk..huhu..zzzzz

  5.00pm: masak2 ngn tala..sotong goreng tepung, ayam tomyam, ikan bakar..nyum3

Selasa

  Aku n Pqa ponteng keje pagi..yahoo...

  12.00pm: g LCCT hantar Mina n Arep..

Alhamdulillah semua dh selamat kembali ke rumah masing2..mina n arep dgr2 smbg cuti seminggu..hehe..aku pn dtg keje spt biasa..tp ada dugaan lebih hebat lps itu..hanya Allah Maha mengetahui..semoga kita boleh jmpa lagi jika diidzinkan Allah..thanx and sorry for everything my dear friends..love u all so much..gonna mish u alot..

"Sweet memories are enhanced when shared with friends"
Mazies

Himpunan doa2 harian

Assalamualaikum wbt

*wbt is warahmatullahiwabarakatuh (short form utk tulis, tp kalo baca sila baca penuh deh =))

ha, kan dh kata sekali dh post, rasa nk wat new post tu ada2 je..hehe..td jmpa website pasal himpunan doa2 harian..bnyk yg kita dh taw tp sebenarnya ada gak yg kita xtaw..doa nk tido, nk pakai baju etc..

Ni link dia himpunan doa2 harian..ok lah, selamat beramal..semoga semua amalan kita diterima Allah..Aminn..

~Nur~

Apabila lama xmenulis....

Assalamualaikum wbt..

Lama kn aku xupdate blog ni..at certain time rasa bersemangat sgt..semangat punya semangat tetiba disebabkn beberapa perkara down balik..mls nk tulis pape dh..kang org salah paham lak..tak dinafikan dlm ramai2 org kt dunia ni ada yg sensitivity dia tinggi sket dr org len..kekadang org xckp psl dia pn boleh terasa..apatah lg kalo memang ada sentuh psl dia, memang u're dead la..wahhal xde benda buruk pn kot..the end, diri sndiri sakit hati n org len pn sakit hati..moralnya berhati2lah dan kenalilah org disekeliling anda, terutamanya kwn2 anda..xde siapa yg perfect..terimalah kawan anda seadanya..baik buruknya..jangan menaruh harapan terlalu tinggi terhadap kebaikan seseorang, kelak bila kebaikannya tercalar, kecewa anda mungkin tiada ubatnya..ceh, bermadah plak dah.. =)

At the moment, aku xde skt hati ngn sape2..seriously..cuma bila dh menaip tu lancar jer taipnya..tah berkaitan ke tak..ha3..memang ditakdirkan aku pemaaf orangnya kot..tp sebenarnya kalo nk taw aku mudah je jugak terasa ngn org..pastu yg kesiannya mudah nanges jugak, cuma sorok2 sbb malu..kui3..cuma yelah, pastu kejap je hilang..tipsnya kena ada motivasi diri yg tinggi utk elakkan rasa terasa or marah kt orang..cubalah baca buku motivasi bnyk2 cane nk hilangkn rasa cenggitu kt org len..n yg paling berkesan bagi aku baca cara2 seperti diajar dalam Islam..kenali bagaimana sifat2 Rasulullah kita yg tersgtlah baik..antara sifat Baginda ialah pemaaf n pernah ada satu hadis ada sorang ni suh nabi tgl wasiat kt dia..pesanan baginda hanyalah 'la yaghdob', means jgn marah..org tu tnya lg, baginda bg jawapan yg sama, jgn marah..bynk lg hadis2 laen berkenaan sifat marah n sabar ni..sebagai org Islam aku percaya bila kita baca, kita tahu apa yg diajar Rasulullah mesti kita xdpt tolak kn?sape xnk jd macam baginda kn?MasyaAllah..begitu bagus ajaran yg dibawanya..semua2 ni kita kena baca la, baru kita tahu..ilmu xdtg dgn sendiri..dh xde alasan dh zmn skang ni bnyk benda xtaw..kalo mls baca buku pn boleh baca kt tenet..beautiful nara rajen plak bacanya (reminder for myself too~~)

Cuma aku harap2 sgt sape2 penah terasa hati tu dapt maafkan diri ini..so sorry k..jika ku tahu kamu terasa mungkin aku tidak akn melakukannya..tp aku hanyalah manusia biasa yg mustahil dpt baca hati n perasaan n pikiran org laen..ko dapat?nk wat cane korg hebat kn..hehe

Okaylah..rasanya dengan post ini harap2 semangat dh dtg kembali utk post2 seterusnya..huhu..insyaAllah..

Tolong ingatkan aku jika aku lupa tentang kebaikan.pleaseee.....

Sharing is Caring
Caring is Loving
"Cahaya Kelebihan"