First of all, warning you, this boring blog is from an ordinary not talented, not gifted, not skilled, lazy, but wanted to write writer. Well its me!Sorry for the grammar, vocab, and for everything. Sometimes in English, sometimes Melayu, sometimes Klate and mostly mixed. I write when I feel I want to and sometimes I become Shakespeare, the other times Einstein, Scoffield, Rosberg, Beckham, Specter, et al. I tell story about myself, my interest, my trips, my favorite foods, my favorite shows, my family, my friends, my work, .... Last but not least, loves no hates..

Tuesday, May 17, 2011

Selamat Hari Guru to all Teachers

Assalamualaikum wbt

Baru start nk tulis content..boleh x post tajuk dulu..keh3..saje je nk highlight awl2 sempena hari guru hari ni..

So to all my teachers, Happy Teachers Day

1) Pasti Kemuning (1992)

Terima kasih kepada Cikgu Kak Zo..my first school in my life..i learn abc...and 123..ingat lg baju kaler hijau dan tudung hitam..cikgu besar masa tu tok imam ust halim, rumah tepi pasti..so many good memories..believe me i still remember some =)

2) Sek. Keb Ayer Merah, Machang (awl thn 1993~darjah 1)

Hmm, ni first sekolah rendah, dkt2 rmh je, arah ke hutan lipur bukit bakar..cam kenal..keh3..time tu g skolah naek keta mamat jp (dikenali sbgai jp sbb plat keta dia jp)..tp stay skolah ni kejap je, ntah smpai seminggu ke x..lupa kawe..kih3

3) Sek Keb Hamzah 2, Machang (1993-1995 ~darjah 1-3)

Then, aku pndh skolah ni..sama skolah ngn ayah aku (dia cikgu, ngaja sini gak)..kat bandar machang..time ni g skolah naek van pak lah, ingt lg kaler kelabu..walopn satu sekolah, aku sesi petang..ayh ngaja sesi pg so g asing2 jgk..bnyk jgk kenangn kt skolah ni, esp time naek van suker dok blakang sekali..pastu time polis wat roadblok semua kena tunduk nyorok xnk bg polis nmpk sbb van tu bkn van sekolah kuning tu..kire gerak illegal r nih..

4) Sek Keb Pahi (1996-1998~darjah 4-6)

This is my third primary school..ayh kena transfer sini plak..lg bnyk kenangan kt sini..almaklumlah mkn besar n makin pndai buat mcm2 dh..hehe..n yg penting makin ramai kenal cikgu2 jgk..maybe sbb aku dok rmh guru yg dlm skolah tu jgk n sebagai anak PK Ko cikgu2 laen pn mmg knl sape ank ayh aku kn..berakhir skolah rndh disini dgn aku dpt UPSR 5A..thanx all teachers

5) SMU(A) Maahad Muhammadi Perempuan, Kota Bharu (1999-2004~kelas peralihan-form 1-form 5)

Waw, 6 tahun ngaji skolah menengah..bnyk yg aku belajar n of course makin bnyk cikgu2 yg mengajar..i'm nnever regret to be at this school although this is not my only choice at first..parent aku nk sgt suh msk skolah ni, so ok la..what can i say, this is the best school in the world..didn't agree?whatever..haha..xhbs kalo nk citer pengalaman 6 thn kt maahad..dari kelas peralihan smpai SPM

6) Kolej Matrikulasi Kedah, Changlun (2005-2006)

hmm, kt sini apa aku boleh kata zaman belajarku plg gelap..kah3..but still thanx to the teachers, berjaya jgk aku msk u lps tu..i'm a really2 naughty girl here =p..aside the dark moment, i found my siblings here..and a family which really kind to me and i'll always remember them as at one point is important part of my life..changlun always in my memory..

7) UTM Skudai (2006-2009)

Lecturer sambut hari guru gak ke eh?xpe lah yg penting ramai pendidik kt sini yg berjasa kt aku jugak..komen psl zmn belajar, im not sure best ke x..well, aku mmg student yg mls bile2 pn kn..haha..tp UTM boleh dikire zmn dh berdikari sndri, kenal dunia..many sweet memories with sweet friends of course..finally i was able to grade with dean award..such a frustrating not get first class..

8) UPM Serdang (2010-current)

Currently aku smbg master sini..in biochemical engineering..im so lucky to meet such a kind and great supervisor..

Itulah dia sedikit sebanyk tmpt2 aku penah belajar sebelum ni..selain tmpt2 yg disenaraikan tempat plg bnyk aku menimba ilmu ialah tidak lain tidak bukan rumahku sendiri..many things i've learn there..about life and anything..apart from that, aku pndai baca abc n mengira pn sblm masuk pasti aka tadila level lg..terutamanya hal2 agama, bnyk aku belajar dr mak n ayah..ayh aku adalah tok guru belajar al-quran, yakni ajar tajwid etc berkaitan quran..they teach me what should i do what i shouldn't do..what Islam asked to do, what is prohibited, what is right what is wrong, what girl can do etc..i read many stories about rasulullah dan para sahabat, cerita rasul2 dahulu dan lain2 sirah..membuatkn aku plg suka kelas agama time sekolah rndh sbb kebanyakn yg ustaz ajar aku dh tahu dh..so jd mcm budak bijak gitu..keh3..kat rmh ayh ajr maen sahibba, catur, carom etc..at the moment, rmh kami xde tv, so nilah mainan2 yg kami ada..aku belajar main badminton, naik basikal, all thanx to my dad..nk dikire semua ajarn my parent mmg xhbs la..so do yours right?

Aku rasa xtaw dh terbang mana dh ni, tp yg sebenarnya nk ucapkan selamat hari guru utk semua guru terutama yg telah mengajar aku secara langsung atau tidak langsung..mintak halalkn segala ilmu yg kalian curahkan..and from me, kupohon jutaan kemaafan ats segala salah silap yg aku lakukan..kepada kwn2 yg jadi cikgu, selamat mendidik anak bangsa..jasa kalian hanya Allah mampu membalasnya..

Like father like daughter


Tulus ikhlas drpd,

Nurmaziah binti Mohammad Shafie

2 comments:

mis_hareena said...

hhaha...song la anok branok nih....=p

FAFA said...

huhuu,,happy teacher's day to you !!!wey..saya da update blog saye,,nantikan kemunculan gambar2 lame kamu ye..uhuuu..banyak neh..saya tengah korek2 sket2..nnty comment la ye..sy xreti sgt nk wt lawa2 neh..lol